ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «πράσινη» επένδυση από τον οίκο Chanel

12gkat_28_page_1_image_0003

Ακόμη ένας κολοσσός εντάσσεται στην κατηγορία των επιχειρήσεων που εκδηλώνουν δημοσίως τη στροφή τους σε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Πρόκειται για τον γαλλικό οίκο υψηλής ραπτικής και ειδών πολυτελείας Chanel, που επενδύει σε μια «πράσινη» εταιρεία χημικών. Oπως αναφέρει ο οίκος, η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να παρουσιάσει στο εκλεκτό κοινό του είδη που δεν βλάπτουν τον πλανήτη.

Οι βιομηχανίες ένδυσης και καλλυντικών επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούν σε ορισμένες ίνες είναι τοξικά και τα προϊόντα φροντίδας προσώπου είναι συχνά επιβλαβή. Eτσι νεοφυείς εταιρείες προσπαθούν να κατασκευάσουν υποκατάστατα των μικροπλαστικών ινών που περιέχουν συνήθως τα είδη ένδυσης ή ακόμη και τα καλλυντικά. Ανάμεσά τους, η νεοφυής Evolved by Nature, στην οποία αποφάσισε να καταβάλει ο οίκος Chanel άγνωστο προς το παρόν ποσό για την εξαγορά μειοψηφικού πακέτου μετοχών. Oπως σχολιάζουν αναλυτές του Bloomberg, η εν λόγω εταιρεία προσπαθεί να υποκαταστήσει τα επιβλαβή υλικά με ένα νέο είδος μεταξιού και ενδεχομένως κάποια στιγμή να παράγει τις ίνες με τις οποίες θα υφαίνονται οι πολυτελείς εσάρπες του οίκου Chanel αξίας 475 δολαρίων.

Αντίστοιχες κινήσεις πολλών ηχηρών ονομάτων του κόσμου των επιχειρήσεων έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην κοινή γνώμη, που διερωτάται κατά πόσον είναι γνήσια η στροφή των μεγάλων επιχειρηματικών σε υλικά φιλικά προς το περιβάλλον ή αποτελεί είδος διαφημιστικού τρικ. Ο κλάδος της μόδας, της υγείας και της ομορφιάς, πάντως, έχει καταστήσει σαφές το ενδιαφέρον του για τον πλανήτη. Πολλά εμπορικά σήματα που φημίζονται για την κοινωνική τους ευαισθησία προωθούν τελευταία την οικολογική τους εικόνα. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον οίκο Chanel, δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί να κατοχυρώσει το οικολογικό του προφίλ. Το 2018 επένδυσε στη φινλανδική εταιρεία Sulapac, που παράγει βιοδιασπώμενα είδη συσκευασίας και σακούλες.

Προκειμένου να εξασφαλίσει την τροφοδοσία της, η εταιρεία έχει εξαγοράσει από το 2016 τέσσερις ευρύτατα γνωστές γαλλικές εταιρείες μεταξιού. Στη διάρκεια του 2018, άλλωστε, η Chanel, οίκος με ιστορία ενός αιώνα, δημοσίευσε έκθεση γύρω από το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει θέματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της παραγωγής.

Η νεοφυής Evolved by Nature έχει έδρα τη Βοστώνη. Την ίδρυσαν το 2013 η μηχανολόγος βιοϊατρικής Ρεβέκα Λακουτίρ και ο χημικός Γκρέγκορι Αλτμαν. Παράγει καθαρό μετάξι σε υγρή μορφή μέσω τεχνολογίας που χρησιμοποιεί τα κουκούλια του μεταξοσκώληκα όταν έχουν εγκαταλειφθεί από τις κάμπιες. Η εταιρεία έχει κατοχυρώσει δικαιώματα σε δεκάδες συνδυασμούς μορίων της φυσικής πρωτεΐνης του μεταξιού από το 2014. Μέχρι στιγμής, έχει την υποστήριξη των Kraft, Jeff Vinik και Roy  Disney. Δεν έχει, πάντως, αποκαλύψει το ύψος της χρηματοδότησης που έχει αντλήσει έως τώρα.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα κεφάλαια που της χορήγησε ο οίκος Chanel, η Evolved by Nature υπογραμμίζει πως θα τα χρησιμοποιήσει για να παραγάγει καινοτόμα υλικά και διαφορετικές ίνες. Παραμένει ασαφές με τι τρόπο θα ενσωματωθεί η τεχνολογία της στα είδη πολυτελείας του οίκου Chanel, που καλύπτουν τεράστιο φάσμα προϊόντων, από γυναικείες τσάντες μέχρι την υψηλή κομμωτική.  Σύμφωνα, άλλωστε, με τον ένα εκ των ιδρυτών της εταιρείας, τον χημικό Αλτμαν, η σύνδεσή της με τον οίκο Chanel βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της έρευνας. Ο ίδιος διευκρινίζει, πάντως, ότι «για εμάς και μόνον το γεγονός ότι πιστεύουν αρκετά στο εγχείρημά μας, ώστε να κάνουν μια επένδυση σε αυτό, συνεπάγεται ότι κάνουμε το σωστό».