ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

04s2agores501

 Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ την ίδια πορεία ακολουθούσαν αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς οι δείκτες Dow Jones και S&P 500, με απώλειες 0,55% και 0,60% αντιστοίχως. Στη Γηραιά Ηπειρο, οι επενδυτές επηρεάστηκαν από τις ειδήσεις για την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Deutsche Bank, της οποίας, ωστόσο, οι στόχοι θεωρήθηκαν δυσεφάρμοστοι. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή κάμψη της τάξεως του 0,05%. Στο Λονδίνο αντίστοιχα ο FTSE 100 έκλεισε με – 0,05%, στο Παρίσι ο CAC 40 με – 0,08%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με – 0,20%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ με – 0,54% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ με – 0,04%.

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών των μετοχών στους κλάδους των πρώτων υλών συνέτεινε, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες. H τιμή της μετοχής της Deutsche Bank, ενώ αρχικά είχε ενισχυθεί, χάρις στην ανακοίνωση για ριζική αναδιοργάνωση και μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας, στη συνέχεια αντέστρεψε την πορεία της και έχασε 5% της αξίας της. Οι αναλυτές επεσήμαναν ότι καθώς τα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους η γερμανική τράπεζα εμφάνισε αδύναμη επίδοση, οι προοπτικές εσόδων του συνόλου του 2019 δεν είναι ευνοϊκές. Ο κλαδικός δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών συνολικά χθες υποχώρησε 1% και λόγω της είδησης για τοποθέτηση στο πηδάλιο του ελβετικού χρηματοπιστωτικού ομίλου Julius Baer του Φίλιπ Ρίκενμπαχερ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι επενδυτές στο γεγονός ότι αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, καταθέτει στο Κογκρέσο. Την περασμένη εβδομάδα σημείωσε ρεκόρ η άνοδος των αμερικανικών μετοχών και το ράλι στα κρατικά ομόλογα οδήγησε σε επίπεδα ναδίρ τις αποδόσεις τους εν αναμονή μείωσης τουλάχιστον 0,25 της ποσοστιαίας μονάδας του κόστους δανεισμού στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Ωστόσο, χθες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού το κλίμα επηρεάστηκε από το ότι οι ελπίδες για δραστική μείωση εξασθενούν. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια ζωηρή αγορά απασχόλησης στις ΗΠΑ, αν και αυτό δεν αποκλείει μια μετριοπαθή κίνηση.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου, αφότου τα τελευταία στοιχεία του Μαΐου έδειξαν ενίσχυση στη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας. Το κοινό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,1212 δολάριο. Το πετρέλαιο χθες εμφάνισε άνοδο λόγω των γεωπολιτικών προβλημάτων στη Μέση Ανατολή και το αργό Ν. Υόρκης ενισχύθηκε 0,4% στα 57,76 δολάρια το βαρέλι.