ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο κόκκινο οι αγορές υπό τον φόβο της ύφεσης

agores3--3

Στο κόκκινο επανέφερε χθες όλες τις ευρωπαϊκές αγορές η είδηση ότι συρρικνώνεται η οικονομία της Γερμανίας και επιβραδύνεται συνολικά η οικονομία της Ευρωζώνης. Επανήλθε, έτσι, η ανησυχία για τον διαφαινόμενο κίνδυνο να διολισθήσει σε ύφεση τόσο η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία όσο και η παγκόσμια οικονομία, και αντέστρεψε την αισιοδοξία που είχε εμπνεύσει την Τρίτη η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Τα δυσοίωνα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία συνέπεσαν με μιαν εξίσου ανησυχητική είδηση για την Κίνα, καθώς η βιομηχανική παραγωγή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξήθηκε τον Ιούλιο με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 17 ετών. Η είδηση που αντανακλά τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για κινεζικά προϊόντα, εν μέσω εμπορικού πολέμου, ενέτεινε την ανησυχία των επενδυτών για την παγκόσμια οικονομία. Τα  ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραφαν έτσι ζημίες από 1,5% έως και περισσότερο από 2% λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές ομολόγων, αντανακλούσαν εμφανώς την ανησυχία για το ενδεχόμενο επικείμενης ύφεσης. Για πρώτη φορά ύστερα από μία και πλέον δεκαετία οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τις αποδόσεις των διετών. Προδίδουν, έτσι, την απαισιοδοξία των επενδυτών σε ό,τι αφορά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας στο εγγύς μέλλον. Την ίδια στιγμή πτωτικά κινούνταν και η Wall Street ενώ οι επενδυτές στρέφονταν ξανά στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού.

Εν ολίγοις, ο συνδυασμός των ανησυχητικών εξελίξεων μετέτρεψε σε προσωρινή ανάπαυλα την ανάκαμψη που είχαν σημειώσει οι αγορές Ευρώπης και Αμερικής στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση. Η ευφορία την Τρίτη το βράδυ οφειλόταν στην απόφαση της Ουάσιγκτον να αναβάλει προς το παρόν τους δασμούς που σχεδίαζε να επιβάλει σε κινεζικά προϊόντα, αξίας 300 δισ. δολαρίων. Πρόκειται, πάντως, για μια εβδομάδα μεγάλων αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, καθώς άρχισε με τη συντονισμένη πτώση που προκάλεσε τη Δευτέρα η διαφαινόμενη πολιτική ανατροπή στην Αργεντινή.