ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη άνοδος στις διεθνείς αγορές

08s1imgagr

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν χθες οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων χάρη στις ευνοϊκές εξελίξεις από το μέτωπο των σινοαμερικανικών εμπορικών συνομιλιών αφότου οι δύο εταίροι συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά τους εκατέρωθεν δασμούς (τα σχετικά αναφέρονται από αξιωματούχους αμφοτέρων των πλευρών). Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, συμπληρώνοντας πέντε συνεδριάσεις ανόδου, έκλεισε με κέρδη 0,37%, απέχοντας 2% από τα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ του Απριλίου του 2015. Χθες, πριν από το κλείσιμο της αγοράς στη Ν. Υόρκη, ο Dow Jones είχε άνοδο 0,88% και 0,52% ο S&P 500, προσεγγίζοντας νέα επίπεδα ρεκόρ.

Τον τόνο της ανοδικής πορείας έδωσαν οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η τιμή της μετοχής του τεχνολογικού κολοσσού Qualcomm ανήλθε 7,6% λόγω βελτιωμένων προβλέψεων κερδών. Στην Ευρώπη, η τιμή της μετοχής της Siemens είχε τη μεγαλύτερη άνοδο έτους και πλέον λόγω κερδών υψηλότερων των προβλέψεων. Η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα UniCredit είχε άνοδο 6% λόγω προγράμματος επαναγοράς μετοχών πρώτη φορά σε μία 10ετία.

Αμερικανός αξιωματούχος, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, ανέφερε ότι η συμφωνία για σταδιακή άρση των εκατέρωθεν δασμών της Κίνας και των ΗΠΑ θα αποτελέσει μέρος της πρώτης φάσης της διμερούς εμπορικής συμφωνίας. Δημοσιεύματα θέλουν και την Κίνα να μελετά κατάργηση δασμών στις εισαγωγές πουλερικών. Oι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ 14 εβδομάδων, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο, στο 1,96%, από το 2016. Στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ενισχύθηκαν 10 μ.β. στο -0,23%, στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν 4μήνου, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο 17 μηνών και πλέον. Το ευρώ εμφάνισε κάμψη 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1042 δολ., και αυτή ήταν η χαμηλότερη επίδοση τριών εβδομάδων. Η στερλίνα εξασθένησε 0,3% προς το δολάριο στο 1,2821 δολ., αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων και πλέον. Ο ΟΠΕΚ εξέφρασε την αισιοδοξία του θεωρώντας πως η ευνοϊκή έκβαση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν θα τον υποχρεώσει να μειώσει κι άλλο την παραγωγή του. Το Brent ανήλθε 90 σεντ στα 62,64 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με +0,13%, ο DAX στη Φρανκφούρτη με +0,83%, ο CAC 40 στο Παρίσι με +0,41%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο με +0,56% και ο IBEX στη Μαδρίτη με +0,52%.