ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές

gkat_29_2011_page_1_image_0002

Ημέρα μεικτών αποδόσεων των χρηματιστηριακών δεικτών αποδείχθηκε η χθεσινή στη Γηραιά Ηπειρο και στην αμερικανική αγορά, λόγω παρατεινόμενης αβεβαιότητας στο μέτωπο των σινοαμερικανικών εμπορικών διαφορών και των απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων. Αυτή η κατάσταση δεν έδωσε κίνητρα στο επενδυτικό κοινό να κάνει πιο τολμηρές τοποθετήσεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με απώλειες 0,12%, ενώ πριν από το κλείσιμο στη Wall Street ο Dow Jones είχε πτώση 0,32% και ο S&P 500 οριακή άνοδο 0,03%. Η ρευστή συνθήκη σχετικά με τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο δεν άφησε ανεπηρέαστο το δολάριο, το οποίο δεν έδειξε σημαντική μεταβολή έναντι ενός «καλαθιού» έξι άλλων μεγάλων νομισμάτων. Ο δείκτης δολαρίου ήταν κατά τι ενισχυμένος 0,01% προς αυτά. Το δολάριο χθες είχε διακυμάνσεις προς άλλα μεγάλα νομίσματα, ειδικά μετά τη συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ.

Ο κ. Τραμπ διαμαρτυρήθηκε για τα –θεωρούμενα από εκείνον– πολύ υψηλά επιτόκια.  Tο ευρώ προς το δολάριο ενισχύθηκε 0,1%, στο 1,1082 δολάριο.

Οι επενδυτές αναμένουν τη σημερινή δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, η οποία έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, εκτός εάν η οικονομία επιδεινωθεί. «Τώρα πλέον, οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να παρακινήσουν τους επενδυτές να εκδηλώσουν αγοραστικό ενδιαφέρον, οπότε η διάθεση για ανάληψη ρίσκου είναι περιορισμένη, η οικονομία κινείται πιο αργά και η ικανότητα της Fed να ικανοποιήσει τον οποιονδήποτε στις κεφαλαιαγορές αμφισβητείται», παρατηρεί ο Χουάν Πέρες, ανώτατος διαπραγματευτής συναλλάγματος στην Tempus Inc.

Στην αμερικανική αγορά τη διάθεση των επενδυτών επηρέασαν προβλέψεις της αλυσίδας καταστημάτων ειδών ανακαίνισης Home Depot για μείωση πωλήσεων φέτος και η μετοχή της έχασε 5% της αξίας της. Η μετοχή της αλυσίδας πολυκαταστημάτων Kohl βυθίστηκε κατά 17,6%, επειδή αναθεώρησε δραστικά τις εκτιμήσεις ετήσιων κερδών. Στη Γηραιά Ηπειρο οι δείκτες έδειξαν μια μεικτή εικόνα. Στη Φρανκφούρτη ο DAX είχε άνοδο 0,11% και 0,22% ο FTSE 100 στο Λονδίνο, καθώς και 0,01% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Αντιθέτως, στο Μιλάνο και στο Παρίσι ο FTSE MIB και ο CAC 40 ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,3% και 0,5% αντιστοίχως. Τέλος, το πετρέλαιο εξασθένησε λόγω φόβων για πλεόνασμα αργού, με το Brent 2,1% κάτω, στα 61,13 δολάρια το βαρέλι.