ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κινεζική Alibaba εισήχθη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

gkat_28_2111_page_1_image_0001

Ο κινεζικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου, η Alibaba, άντλησε χθες 12,9 δισ. δολάρια από την αρχική δημόσια εγγραφή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Αποτέλεσε, έτσι, τη μεγαλύτερη εισαγωγή εταιρείας που έχει καταγραφεί τα τελευταία εννέα χρόνια στη χειμαζόμενη από τις διαδηλώσεις πόλη. Αναμένεται, μάλιστα, να δώσει  οικονομική ώθηση στο Χονγκ Κονγκ που μετά πέντε μήνες διαδηλώσεων έχει τελευταία διολισθήσει σε ύφεση για πρώτη φορά μετά μία δεκαετία.

Η εισαγωγή της Alibaba είναι εξαιρετικά σημαντική για το Χονγκ Κονγκ για έναν ακόμη λόγο: το εμβληματικό χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ασίας έχασε την αρχική δημόσια εγγραφή του κινεζικού κολοσσού το 2013, οπότε η Alibaba εισήχθη στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Ο λόγος ήταν ότι βάσει των κανόνων λειτουργίας του, το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ δεν μπορούσε να αποδεχθεί την ιδιόμορφη διακυβέρνηση της εταιρείας: στην Alibaba μια μικρή ομάδα παλαιών στελεχών ελέγχει την πλειονότητα των θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο. Το αποτέλεσμα ήταν βέβαια να αλλάξουν  οι κανόνες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ πέρυσι και τελικά  να επιτρέψουν την εισαγωγή της Alibaba. Τραπεζικές πηγές ευελπιστούν πως θα ακολουθήσει εισαγωγή και άλλων κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών. Και βέβαια αυτή τη φορά η αρχική δημόσια εγγραφή της Alibaba έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους μικροεπενδυτές.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κινεζικός κολοσσός πούλησε τελικά σε κάθε επενδυτή 40 φορές περισσότερες μετοχές από εκείνες που είχε προγραμματίσει να πουλήσει.

Οπως προκύπτει, άλλωστε, από στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Dealogic, η υπέρβαση της προγραμματισμένης πώλησης μετοχών ανά επενδυτή ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην αγορά του Χονγκ Κονγκ εδώ και περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Ετσι οι μικροεπενδυτές θα πάρουν τελικά το 10% των μετοχών που πούλησε η Alibaba, ενώ σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό επρόκειτο να πάρουν μόλις το 2,5%. Υπολογίζεται πως για την αγορά αυτών των μετοχών τοποθέτησαν περίπου 11 δισ. δολάρια.

Σε σχετική ανακοίνωση η Alibaba ανέφερε πως η εισαγωγή της έγινε με τιμή 22,49 δολάρια ανά μετοχή, δηλαδή κατά 2,9% χαμηλότερη από το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής της στην αγορά της Νέας Υόρκης. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία θα αντλήσει τουλάχιστον 88 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ, ένα ποσό με συμβολική σημασία, καθώς βάσει της κινεζικής παράδοσης ο αριθμός οκτώ είναι συνυφασμένος με την ευημερία και την καλή τύχη.

Η Alibaba επέλεξε, άλλωστε, για κωδικό εισαγωγής της μετοχής της τον αριθμό 9988 ο οποίος συνδυάζει τα δύο από τα πλέον τυχερά ψηφία που συμβολίζουν τη μακροχρόνια ευημερία σύμφωνα πάντα με την κινεζική παράδοση.

Οπως επισημαίνει το Reuters, η επιτυχημένη αρχική δημόσια εγγραφή του κινεζικού κολοσσού έρχεται εν μέσω κύματος εσπευσμένων πωλήσεων μετοχών ενόψει του τέλους του έτους. Ανάμεσά τους τα σχέδια της σαουδαραβικής Aramco για μια κολοσσιαία αρχική δημόσια εγγραφή. Αν υλοποιηθούν τα σχέδια της Aramco, η αρχική δημόσια εγγραφή της θα επισκιάσει την προηγούμενη έκδοση μετοχών της Alibaba που άντλησε 25 δισ. δολ. Στόχος της Aramco είναι να  επιτύχει αποτίμηση ύψους 2 τρισ. δολ., αν και ώς τώρα φαίνεται πως δεν είναι ρεαλιστική μια αποτίμηση άνω του 1,7 τρισ. δολάρια.