ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετ’ εμποδίων η ενίσχυση των ανέργων στις ΗΠΑ

Μετ’ εμποδίων η ενίσχυση των ανέργων στις ΗΠΑ

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί, δηλαδή ένας στους τέσσερις εργαζομένους, έχουν κάνει αίτηση για επίδομα ανεργίας λόγω της επέλασης του κορωνοϊού, από τα μέσα Μαρτίου. Η τελευταία προσθήκη των 2,1 εκατομμυρίων Αμερικανών την περασμένη εβδομάδα είναι εν μέρει αποτέλεσμα των πρόσφατων απολύσεων, αλλά παράλληλα καταδεικνύει τις καθυστερήσεις στην καταμέτρηση και επεξεργασία των αιτήσεων.

«Προσπαθούμε ακόμη να προφθάσουμε τον αριθμό των αιτήσεων», σχολίασε η Ντιάν Σουόνκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Grant Thornton. «Οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες», αναφέρεται σε σχετική έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Σε ορισμένες περιοχές ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγαλύτερος και σε άλλες μικρότερος από τον πραγματικό.

Ως αποτέλεσμα, καθίσταται δύσκολη η ακριβής καταμέτρηση, ο υπολογισμός του αντικτύπου του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας και τελικά ο σχηματισμός της αντίστοιχης πολιτικής ανταπόκρισης. Μολονότι οι εκθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι κατά πάσα πιθανότητα η καλύτερη πηγή πληροφοριών, δημιουργούν μια «ημιτελή εικόνα», σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Πανκότι, ερευνήτρια στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER).

Οι περιορισμοί για τις επιχειρήσεις αίρονται σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα και υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι εργαζόμενοι επιστρέφουν στη δουλειά: ο αριθμός των Αμερικανών που πληρούν τα κριτήρια για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας υποχώρησε κατά περίπου 3,8 εκατομμύρια, στα 21,1 εκατομμύρια στα μέσα Μαΐου.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού και την αύξηση της ανεργίας. Και παρότι η μείωση οφείλεται εν μέρει στην επαναπρόσληψη ορισμένων Αμερικανών, οι εργαζόμενοι που έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα λήψης των επιδομάτων συνυπολογίζονται.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι ταραχώδης και ανομοιογενής, ενώ οι αναζωπυρώσεις του ιού εξακολουθούν να προκαλούν προβλήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Την προηγούμενη εβδομάδα, για παράδειγμα, η Ford σταμάτησε προσωρινά την παραγωγή στο εργοστάσιο του Κάνσας, διότι ένας εργαζόμενος βρέθηκε θετικός στον ιό. Δύο ακόμη αμερικανικά εργοστάσια της εταιρείας έκλεισαν επίσης προσωρινά.

Στην έκθεση της προηγούμενης εβδομάδας, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας παρουσίασε δύο δέσμες στοιχείων. Η πρώτη περιλαμβάνει τους περισσότερους από 40 εκατομμύρια Αμερικανούς που έκαναν αίτηση για το επίδομα και τα στοιχεία είναι εποχικά προσαρμοσμένα. Η δεύτερη περιλαμβάνει αυτούς που έκαναν αίτηση για το νέο ομοσπονδιακό πρόγραμμα (περισσότεροι από 10 εκατομμύρια) και τα στατιστικά δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα. Το τελευταίο έκτακτο πρόγραμμα επεκτείνει τα επιδόματα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους περιστασιακούς εργαζομένους και στους αυτοαπασχολούμενους.

Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι υποπτεύονται ότι υπάρχουν διπλές καταμετρήσεις και προειδοποιούν ότι δεν αρκεί απλώς να προστεθούν τα νούμερα από τα δύο προγράμματα. Ορισμένες πολιτείες άργησαν να εφαρμόσουν τα προγράμματα: αρχικά, πολλοί άνεργοι απορρίφθηκαν παρότι πληρούσαν τα κριτήρια, ενώ σε άλλους δόθηκαν οδηγίες να κάνουν αίτηση για τα επιδόματα της πολιτείας και έπειτα αποκλείστηκαν από τα κρατικά επιδόματα. Αυτή η σύγχυση ενδέχεται να οδήγησε σε διπλή καταμέτρηση εκατομμυρίων ανέργων. Οι πολιτείες προσπαθούν να αφαιρέσουν από το σύστημα τις διπλές αιτήσεις από απογοητευμένους αιτούντες που είτε δυσκολεύονταν να υποβάλουν την αίτηση είτε δεν έλαβαν απάντηση έπειτα από μερικές εβδομάδες.

Επίσης, 13 πολιτείες δεν έχουν εφαρμόσει το πρόγραμμα στήριξης, που θα προσέφερε στους ανέργους επιπλέον 13 εβδομάδες επιδομάτων.