ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία στις αγορές για νέα έξαρση της πανδημίας

Ανησυχία στις αγορές για νέα έξαρση της πανδημίας

Με μικρές απώλειες έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών να ανοίξουν τα σύνορα και να δεχθούν ξανά τουρίστες στο έδαφός τους επισκιάσθηκε από δυσάρεστες εξελίξεις. Αυτές αφορούσαν τη σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Αναζωπυρώθηκε, έτσι, η ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας ανά τον κόσμο, που μπορεί να καταφέρει καίριο πλήγμα στις οικονομίες όλων των χωρών. Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν οι εξελίξεις στην Κίνα που κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ανέφερε 80 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ είχαν προηγηθεί περισσότερες από 50 ημέρες χωρίς κανένα νέο κρούσμα.

Αντιστρέφεται, έτσι, το κλίμα αισιοδοξίας που είχε καλλιεργήσει η στήριξη από την ΕΚΤ και είχε προσφάτως οδηγήσει τους ευρωπαϊκούς δείκτες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε χθες κατά 0,3% μετά τις απώλειες κατά 5,7% που κατέγραψε στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας. Με απώλειες 0,54% έκλεισε, άλλωστε, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50. Σχολιάζοντας σχετικά ο Μάρκο Στεκλ, στέλεχος της Commerzbank, τόνισε πως «η αισιοδοξία που επικράτησε στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες μπορεί εύκολα να εξανεμιστεί αν ο φόβος ενός δεύτερου κύματος και μιας νέας αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας υπερισχύσουν της ελπίδας για μια ταχύτατη ανάκαμψη».

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με υποχώρηση 0,66% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με υποχώρηση 0,32%. Παράλληλα, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με απώλειες 0,49%. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνον ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου που έκλεισε με ελαφρά κέρδη 0,42% εν μέσω προσδοκιών για το πρόγραμμα αναθέρμανσης της ιταλικής οικονομίας από την κυβέρνηση Κόντε. Σημειωτέον ότι στην αρχή της συνεδρίασης οι απώλειες σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν μεγαλύτερες του 2% αλλά περιορίστηκαν αργότερα.

Πτωτικά άνοιξε, άλλωστε, η Wall Street με τους δείκτες S&P 500 και Dow Jones να καταγράφουν μικρές απώλειες και να γυρίζουν σε θετικό πρόσημο αργά το βράδυ.