ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bραδεία η ανάκαμψη της παραγωγής στις ΗΠΑ

Bραδεία η ανάκαμψη της παραγωγής στις ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έδωσε τον σωστό τόνο στις πρώτες μετά την πανδημία εκτιμήσεις της για τις προοπτικές της οικονομίας, υποδηλώνοντας ότι θα ακολουθήσουν χρόνια πρωτοφανούς υποστηρικτικής πολιτικής. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι περισσότεροι από τους 100 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, επισημαίνοντας ότι η οικονομία θα χρειασθεί χρόνο για να επανέλθει στην προτεραία κατάσταση. Κατά τις προβλέψεις τους, ενόσω η εμπορική κίνηση αποκαθίσταται, ξεκινά σιγά σιγά και η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, αλλά η απώλεια της παραγωγής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 δεν θα αντισταθμισθεί έως τα τέλη του 2021.

Στην τελευταία συνεδρίασή της, στις 10 Ιουνίου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεσμεύθηκε να διατηρήσει επί σειράν ετών χαλαρή τη νομισματική πολιτική της, ώστε να συνδράμει την οικονομία, η οποία γονάτισε από την καραντίνα, τους περιορισμούς και τα άλλα μέτρα κατά της πανδημίας – μιας πανδημίας, η οποία προσέβαλε 9 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και προκάλεσε τον θάνατο σε σχεδόν 120.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και η χώρα έλαβε άνευ προηγουμένου οικονομικά και δημοσιονομικά μέτρα, που πυροδότησαν το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές μετά τη δραματική πτώση των δεικτών τον Μάρτιο, το 75% των οικονομολόγων απεφάνθη ότι η νηφάλια προσέγγιση της Fed είναι ορθή. Μόλις δέκα είπαν πως είναι υπεραπαισιόδοξη η πρόβλεψή της και πέντε πως είναι υπεραισιόδοξη.

Πάντως, τα ίδια τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν πως οι εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι βάσιμες, δεδομένου πως οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εξακολουθούν να είναι υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης 2008-2009. Ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ, έχει παραδεχθεί πως ίσως να απαιτηθούν χρόνια για να ξαναβρούν δουλειά όλοι όσους άφησε άνεργους η πανδημία. «Εκτιμώ πως η τράπεζα προσπαθεί να διατυπώσει μια ρεαλιστική θέση», παρατηρεί ο Στίβεν Ινγκλαντερ, αναλυτής διεθνών χρηματαγορών και μακροοικονομικής στρατηγικής Β. Αμερικής στη Standard Chartered.

«Σήμερα έχουμε 20,1 εκατομμύρια περισσότερους ανέργους και μέσα στους επόμενους δύο μήνες πολλοί από αυτούς πιθανώς να επανέλθουν στην παραγωγική διαδικασία. Εάν, όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβεί, θα πρόκειται για καταστροφή, διότι απλά θα σημαίνει πως, ανεξαρτήτως των μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας, τίποτε δεν έχει αποτέλεσμα», προσθέτει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου, η αγορά εργασίας έδειξε απροσδόκητο δυναμισμό, διότι δημιουργήθηκαν 2,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, διαψεύδοντας όσους προέβλεπαν ακόμη περισσότερα εκατομμύρια ανέργων. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα του Reuters οικονομολόγους, το 60% θεωρεί πως τα στοιχεία διογκώνουν την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, ενώ ένα 40% εκτιμά πως την αποτυπώνουν ως έχει. Κατά τις προβλέψεις, ο δείκτης της ανεργίας αναμένεται να καμφθεί σταδιακά μέσα σε ορίζοντα διετίας, αλλά θα παραμένει σε επίπεδα άνω των αντιστοίχων πριν ξεσπάσει η πανδημία. Φέτος μάλλον κατά μέσον όρο θα διαμορφωθεί στο 9,8% και στο 8% το 2021, όπερ σημαίνει πως δεν πρόκειται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τουλάχιστον έως το 2021, να ανταποκριθεί στη διττή εντολή της του 2% του πληθωρισμού και της πλήρους απασχόλησης. Η τράπεζα, όπως προσδοκάται, θα διατηρήσει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα το κόστος του δανεισμού τουλάχιστον για την προσεχή διετία και θα ενισχύσει τον ισολογισμό της ελαφρώς άνω των 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι σήμερα, στα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια έως τα τέλη του 2020 και στα 10 τρισεκατομμύρια έως τη λήξη του 2021. Τέλος, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών θα συρρικνωθεί κατά ένα πρωτοφανές 34,8% το τρέχον τρίμηνο έναντι του 5% του πρώτου τριμήνου σε εποχικά προσαρμοσμένη ετήσια βάση, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.