ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπουλάνε οι μικρές πισίνες, γιατί η καραντίνα θέλει… καλοπέραση

pisina

Σε όαση μετατρέπουν τα σπίτια τους χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παραμένουν οικειοθελώς στα σπίτια τους ακόμη και μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε ολόκληρο τον κόσμο. Φοβούμενοι για την ανεξέλεγκτη μετάδοση του κορωνοϊού, αλλά και προσπαθώντας να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο ενός νέου υποχρεωτικού εγκλεισμού, πολλοί δημιουργούν δυνατότητες ψυχαγωγίας εντός σπιτιού. Και βέβαια ενόψει του καλοκαιριού, πολλοί έχουν ήδη προβεί στην αγορά πισίνας ή τζακούζι εξωτερικού χώρου.

Ενδεικτική είναι η εικόνα στην ισπανική Fluidra, τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εξοπλισμού για πισίνες παγκοσμίως. Με την επέλαση της πανδημίας, η Fluidra έθεσε σε διαθεσιμότητα ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού της, αναμένοντας πως η ζήτηση θα υποχωρήσει δραματικά. Ωστόσο, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες ο αυξανόμενος αριθμός παραγγελιών απέδειξε πως η ζήτηση σε καμία περίπτωση δεν θα υποχωρούσε. Η ισπανική επιχείρηση όχι μόνο διέκοψε την αναστολή των συμβολαίων στους εργαζομένους της, αλλά υποχρεώθηκε να προσλάβει ακόμη περισσότερους υπαλλήλους. Μάλιστα, τον Μάιο εξαντλήθηκε ο εξοπλισμός για τις υπέργειες πισίνες που διέθετε στους καταναλωτές. Η ζήτηση για τις πισίνες αυτές, οι οποίες κοστίζουν περίπου 1.300 ευρώ, αυξήθηκε κατά 50% στις αρχές Ιουλίου σε σύγκριση με πέρυσι.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι, αντιθέτως, η ζήτηση για μεγάλες πισίνες και για τον σχετικό εξοπλισμό, που αξιοποιούνται ιδίως από μεγάλους πελάτες, όπως για παράδειγμα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, υποχώρησε κατά 11,7% το πρώτο εξάμηνο του έτους εξαιτίας της πανδημίας. «Ο κόσμος θέλει μεγαλύτερα σπίτια, διότι πλέον εργάζεται στο σπίτι και θέλουν το περιβάλλον τους να είναι σαν μια όαση, στην περίπτωση που υποχρεωθούν να μπουν ξανά σε καραντίνα», σχολίασε στο Reuters ο Μπρους Μπρουκς, διευθύνων σύμβουλος της Fluidra.

Ειδικότερα στην Ισπανία, όπου σε ορισμένες περιοχές σημειώνεται ήδη έξαρση στα κρούσματα, πολλοί έσπευσαν από νωρίς να αποκτήσουν πισίνες, τις οποίες μπορούν να στήσουν μόνοι τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ζήτηση για τις πισίνες αυτές από τη Leroy Merlin της Ισπανίας αυξήθηκε κατά περίπου 200% το πρώτο εξάμηνο του έτους συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019 και πλέον έχουν εξαντληθεί από τα καταστήματα της εταιρείας.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις ΗΠΑ, όπου ορισμένοι κατασκευαστές επισημαίνουν πως η απροσδόκητα υψηλή ζήτηση έχει δημιουργήσει ελλείψεις στα απαραίτητα υλικά και στον εξοπλισμό. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές υπάρχει τεράστια αναμονή, έως και τριών εβδομάδων, για ραντεβού, από το οποίο οι ενδιαφερόμενοι πελάτες θα μπορέσουν μόνο να παραγγείλουν μία πισίνα για το 2021! «Βρίσκομαι σε αυτή τη βιομηχανία εδώ και 35 χρόνια και ποτέ άλλοτε δεν είχα ξαναδει κάτι παρόμοιο», σχολίασε στο Reuters o Τόμας Επλ, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας για πισίνες Only Alpha Pool Products. Ο ίδιος επισήμανε πως η ζήτηση ήταν εξαιρετικά χαμηλή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά στη συνέχεια εκτινάχθηκε αιφνιδίως. Ως αποτέλεσμα υποχρεώθηκε όχι μόνο να προσλάβει επιπλέον εργαζομένους, αλλά και να αυξήσει τις βάρδιες και να πληρώσει για πολλές υπερωρίες.