ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Σότσι οι ακριβότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες όλων των εποχών

Τους πιο ακριβούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ιστορία ετοιμάζεται να διεξαγάγει η Ρωσία στο Σότσι, καθώς το κόστος της διοργάνωσης έχει φθάσει αισίως στα 51 δισ. δολάρια ένα μήνα πριν από την έναρξή τους. Υπερβαίνει, έτσι, όχι μόνον τον αρχικό προϋπολογισμό των 12 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν ανέλαβε τη διοργάνωσή τους το 2007, αλλά και τους επίσης ιλιγγιωδώς ακριβούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου που κόστισαν 43 δισ. δολάρια.

Είναι, βέβαια, γεγονός πως παράλληλα με τον προϋπολογισμό των 12 δισ. δολαρίων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποσχεθεί στους Ρώσους να δαπανήσει τα κεφάλαια αυτά ώστε να μετατραπεί το Σότσι σε «τουριστικό θέρετρο παγκοσμίου φήμης». Οπως τονίζει σε σχετικό ρεπορτάζ το Bloomberg, μόνον η κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου Φιστ έχει κοστίσει 780 εκατ. δολάρια, που ισοδυναμούν με περίπου 19.500 δολάρια ανά θεατή. Σε ό,τι αφορά τα οδικά και τα σιδηροδρομικά έργα στο Σότσι και στην ευρύτερη περιοχή έχουν στοιχίσει 8,7 δισ. δολάρια, ποσό τριπλάσιο από το κόστος της τελευταίας αποστολής που πραγματοποίησε η NASA στον Aρη. Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, το δυσθεώρητο αυτό κόστος των χειμερινών Αγώνων ερμηνεύεται μόνο στη βάση της διαφθοράς που επικρατεί στη χώρα. Εκτιμούν ειδικότερα πως για κάθε δολάριο που δαπανάται για την πραγματική ανέγερση εγκαταστάσεων, εξαφανίζονται τρία δολάρια προς άγνωστη κατεύθυνση. Ακόμη και με υπολογισμούς αυτού του είδους, πάντως, πηγές οικείες με τους Ολυμπιακούς Αγώνες επισημαίνουν ότι δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως μπορεί να κοστίσει ένας δρόμος περισσότερα από 150 εκατ. δολάρια ανά χιλιόμετρο. Σπεύδουν, έτσι, να αποκαλύψουν πως έχουν συναφθεί ιλιγγιώδη συμβόλαια κατασκευών ύψους 7,4 δισ. δολαρίων με εταιρείες που ανήκουν στον παιδικό φίλο του Πούτιν, Αρκάντι Ρότενμπεργκ.

Σημειωτέον ότι η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει τη Ρωσία στην 133η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που σημαίνει πως στη χώρα υπάρχει μεγαλύτερη διαφθορά και από τη ρημαγμένη από τους εμφυλίους Σιέρα Λεόνε. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στην ίδια κατάταξη ο Καναδάς μοιράζεται την ένατη θέση με την Ολλανδία, ενώ προηγούνται η Νορβηγία και η Αυστρία.