ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη Νο1 ζυθοποιία του κόσμου δημιουργεί η συνένωση Interbrew – AmBev

Βρυξέλλες. H μεγαλύτερη ζυθοποιία του κόσμου πρόκειται να δημιουργηθεί μετά τη συνένωση δυνάμεων μεταξύ της βελγικής Interbrew και της βραζιλιάνικης AmBev? καταβάλλοντας η πρώτη τίμημα 9,2 δισ. ευρώ για την απόκτηση της AmBev, θα αναδειχθεί ο ισχυρότερος όμιλος ζυθοποιίας στον κόσμο με κριτήριο τον όγκο παραγωγής, όμιλος ο οποίος θα υπερσκελίσει την ανταγωνίστρια Anheuser-Busch των ΗΠΑ. O διευθύνων σύμβουλος της Interbrew Τζον Μπροκ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης μόλις προ ενός έτους, δήλωσε ότι η εταιρεία του θα εξασφαλίσει μερίδιο 57% στη ζυθοποιία με τα εμπορικά σήματα Skol, Brahma και Βοhemia. O νέος όμιλος θα λάβει την επωνυμία ΙnterbrewΑmΒev.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας εντάσσεται η έκδοση μετοχών της Interbrew αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ με αποδέκτες τους μετόχους της πλειοψηφίας της βραζιλιάνικης εταιρείας, μία προσφορά στους μετόχους της μειοψηφίας για 1,2 δισ. ευρώ σε ρευστό και το να αναλάβει η AmBev τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της Interbrew στη Βόρειο Αμερική, τα οποία αποτιμώνται στα 4,6 δισ. ευρώ. Εντούτοις, χθες στις 12.09 ώρα Γκρίνουιτς η τιμή της μετοχής της Interbrew στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών είχε απολέσει 2,9% της αξίας της και διαμορφώθηκε στα 22,33 ευρώ εξαιτίας των ανησυχιών ότι η Interbrew κατέβαλε υψηλό τίμημα για τη μεγαλύτερη ζυθοποιία της Βραζιλίας και ότι θα επιτύχει μόνο περιορισμένη εξοικονόμηση δαπανών από τη συγχώνευση δραστηριοτήτων. Επιπλέον, οι αναλυτές κατέκριναν τη συμφωνία και για την περιπλοκότητά της.

Ειδικότερα, η μετοχή της AmBev θα εξακολουθήσει να διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια και της Βραζιλίας και των ΗΠΑ και θα αναλάβει τα περιουσιακά στοιχεία της Interbrew στη Βόρειο Αμερική, ήτοι την καναδική Labatt, τη μονάδα της Labatt στις ΗΠΑ και τo 30% στη μεξικανική ζυθοποιία Femsa. Οι μεγαλομέτοχοι της AmBev, ήτοι οι Ζόρζε Πάουλο Λέμαν, Μαρσέλ Τέλες και Κάρλος Αλμπέρτο ντα Βέιγκα Σικουπίρα, θα εξασφαλίσουν το 25% της InterbrewAmBev, ενώ οι τρεις ιδρύτριες οικογένειες της Interbrew το 50% έναντι του 63,7%, που διαθέτουν σήμερα στον βελγικό όμιλο. Τέσσερα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της InterbrewAmBev θα τοποθετηθούν από τις οικογένεια της Interbrew, τέσσερα από τους μετόχους της AmBev και έξι θα είναι ανεξάρτητα.

Στις αρχές της εβδομάδος, ορισμένοι αναλυτές είχαν επισημάνει ότι η Anheuser-Busch ενδέχεται να εμφανιστεί με μία αντιπροσφορά σε ρευστό και ότι, εάν το κάνει, θα είναι μία υπολογίσιμη και σκληρή ανταγωνίστρια. Κι αυτό γιατί η αμερικανική εταιρεία επί σειράν ετών θεωρούσε την AmBev τη μοναδική αξιόλογη επιχείρηση της Νοτίου Αμερικής, την οποία θα ενδιαφερόταν να εξαγοράσει. Κατά το παρελθόν η Interbrew είχε δεχθεί κριτική για το ότι οι εξαγορές, που έκανε της κόστιζαν ιδιαιτέρως ακριβά, όπως συνέβη με τη βρετανική Bass. Επιπλέον, είχε δεχθεί κριτική και γιατί από τη συγχώνευση δραστηριοτήτων δεν κατόρθωνε να έχει την αναμενόμενη εξοικονόμηση δαπανών.

Πάντως, υπήρξαν αναλυτές οι οποίοι δεν έκρυψαν την έκπληξή τους για τη χρονική στιγμή που επέλεξε η Interbrew για την εξαγορά της AmBev. Κι αυτό γιατί ήδη η εταιρεία ήταν πολύ απασχολημένη με το να ενσωματώσει τις προσφάτως εξαγορασθείσες εταιρείες, όπως η γερμανική Beck. Προ της απόκτησης της βραζιλιάνικης ζυθοποιίας, ο κ. Μπροκ είχε δηλώσει ότι η Interbrew επιθυμεί να επικεντρωθεί στην επέκταση δραστηριοτήτων στις ήδη υφιστάμενες αγορές της. «Μας προκαλεί έκπληξη η χρονική στιγμή της συμφωνίας, δεδομένου ότι θεωρούσαμε την περαιτέρω συσπείρωση σε Γερμανία και Κίνα πρώτη προτεραιότητα, εφόσον στόχος ήταν η οργανική ανάπτυξη», τόνισε η αναλύτρια Φλόρενς βαν Τόμε της τράπεζας Bank Puilaetco. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Interbrew υπερασπίστηκε την εξαγορά της AmBev, ισχυριζόμενος ότι η εξοικονόμηση κόστους θα φθάσει τα 280 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και ότι τα κέρδη θα αυξηθούν από το 2006 και μετά. Σημειωτέον, τέλος, ότι η InterbrewAmBev θα αναδειχθεί στη μεγαλύτερη ζυθοποιία σε παγκόσμια κλίμακα με κριτήριο τον όγκο, καθώς θα έχει παραγωγή 190 εκατομμυρίων εκατολίτρων μπίρας το χρόνο.