ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρουσία στη Λατινική Αμερική για Telefonica

ΜΑΔΡΙΤΗ. Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται η Telefonica, η οποία στόχο έχει να αποκτήσει δραστηριότητες της BellSouth Corp. στη Λατινική Αμερική αξίας έως και 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύοντας την παρουσία της στις ακμάζουσες περιφερειακές αγορές. Ως γνωστόν, ήδη από το παρελθόν η εταιρεία, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στις ισπανόφωνες χώρες, δίδει έμφαση στη Λατινική Αμερική, εφόσον έχει ζωτική σημασία για την ανάπτυξή της. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι δεν μπορεί να προβλέψει το πότε ενδεχομένως θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες ούτε δύναται σε αυτήν τη φάση να ορίσει μία τιμή για τα περιουσιακά στοιχεία.

Από πλευράς τους οι αναλυτές αναμένουν από τη BellSouth να πωλήσει τις δραστηριότητές της στη Λατινική Αμερική, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το μερίδιό της στην εξαγορά της AT&T Wireless – η εν λόγω εξαγορά αποτιμάται σε 41 δισεκατομμύρια δολάρια. Ορισμένοι αναλυτές είχαν επισημάνει ότι η Telefonica, η οποία έχει επωμιστεί σχετικά μικρότερο χρέος από τις λοιπές ανταγωνίστριές της στην Ευρώπη, θα μπορούσε να απορροφήσει το κόστος, χωρίς ουσιαστικά να πλήξει τον ισολογισμό της. Εν τούτοις, οι ισπανικές οικονομικές εφημερίδες «Expansion» και «Cinco Dias», επικαλούμενες καλά πληροφορημένες πηγές, ανέφεραν ότι η Telefonica δεν είναι η μόνη ενδιαφερομένη για τα προαναφερθέντα περιουσιακά στοιχεία, αλλά οι συζητήσεις, που εκείνη διενεργεί έχουν προχωρήσει περισσότερο απ’ όλες τις παράλληλες. Οι άλλες εταιρείες, που διαγκωνίζονται για τις δραστηριότητες της BellSouth, είναι η Telecom Italia και η μεξικανική America Movil, η μεγαλύτερη παροχέας υπηρεσιών ασύρματης τηλεφωνίας στη Νότιο Αμερική. Εκ μέρους της, η TIM, ο κλάδος κινητής τηλεφωνίας της Telecom Italia, που έχει παρουσία στην περιφέρεια, δεν σχολίασε τις εξελίξεις. Αναλόγως έπραξε και η America Μovil.

Χθες, μετά την επιβεβαίωση της πληροφορίας περί διαπραγματεύσεων, η τιμή της μετοχής της Telefonica απώλεσε 0,5% στα 13,09 ευρώ στις 12.35 ώρα Γκρίνουιτς, ενώ από την αρχή του έτους είχε εμφανίσει άνοδο 13%. H δε τιμή της μετοχής της Telefonica Moviles, της μονάδας κινητής τηλεφωνίας της Telefonica, η οποία και θα είναι το όχημα για την προσφορά, υποχώρησε χθες κατά 0,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της BellSouth η Telefonica θα εδραιωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους τηλεπικοινωνιών στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά της Λατινικής Αμερικής και θα επεκτείνει τη θέση της στις χώρες, όπου προς το παρόν διατηρεί περιορισμένη παρουσία, και τέτοιες είναι η Βενεζουέλα, η Κολομβία και το Εκουαδόρ. H ΒellSοuth, τώρα, ανακοίνωσε ότι διατηρεί δραστηριότητες ασύρματης τηλεφωνίας σε δέκα χώρες της Λατινικής Αμερικής και διαθέτει περίπου 10,5 εκατομμύρια συνδρομητές. Ωστόσο, δεν σχολίασε τα όσα λέγονται για διαπραγματεύσεις με την Telefonica ή με άλλες εταιρείες. Αναφορικά, πάντως, με τις πωλήσεις της για τις δραστηριότητες ασύρματων τηλεπικοινωνιών στη Λατινική Αμερική, αυτές ανήλθαν το 2003 σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ένα από το κοσμήματα της BellSouth στη νοτιοαμερικανική αγορά είναι η Βενεζουέλα? εκεί η ΒellSοuth κατέχει το 78% στην Telcel BellSouth, μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, Ιντερνετ και δεδομένων. Από πλευράς της η Telefonica Moviles διαθέτει περί τα 30 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στη Λατινική Αμερική, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στη Βραζιλία. Ορισμένοι από τους αναλυτές προειδοποιούν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να ανακύψουν δυσκολίες στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Οι δυσκολίες αυτές συνδέονται, πρώτον, με το ότι είναι πολυάριθμοι οι μέτοχοι της μειοψηφίας στις θυγατρικές εταιρείες της BellSouth στη Λατινική Αμερική και, δεύτερον, ότι πιθανώς να εμφανιστούν προβλήματα ως προς τη λειτουργία του ανταγωνισμού σε ορισμένες χώρες.

Εν κατακλείδι, αναλυτές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών ανέφεραν ότι η BellSouth χρειάζεται άμεσα κεφάλαια, ούτως ώστε να καλύψει το μερίδιό της για την εξαγορά της AT&T Wireless? η ΒellSοuth συμμετέχει μαζί με τη SBC Communications στην κοινοπραξία της Cingular Wireless, η οποία και απέκτησε την AT&T Wireless, την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.