ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

De Beers: ανεξάρτητη και ανταγωνιστική πλέον, δύο αξίες που θαυμάζει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

O κορυφαίος νοτιοαφρικανικός όμιλος εξόρυξης και παραγωγής διαμαντιών, De Beers, τρέφει ελπίδες ότι οι συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί για τον καθορισμό τιμών θα καταλήξουν σύντομα σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Δίχως αμφιβολία αυτό ελπίζει η De Beers, αλλά, από την άλλη πλευρά, αυτό ισχυρίζεται εδώ και καιρό. Την τελευταία, σχεδόν, 50ετία η De Beers, η οποία παράγει περισσότερα διαμάντια από κάθε άλλη εταιρία του κλάδου, απαγορεύεται να πουλάει απευθείας στη μεγαλύτερη αγορά κοσμημάτων του κόσμου, λόγω αγωγής που της έχει ασκηθεί από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Στην αγωγή αναφέρεται ότι η De Beers ηγείται ενός παράνομου καρτέλ παραγωγής και πώλησης διαμαντιών.

Οι παγκόσμιες δραστηριότητές της είναι υγιείς. Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν το 2003 κατά 11%, επωφελούμενα παραδόξως από τις υψηλές έμμεσες πωλήσεις της στις ΗΠΑ. Αλλά τα αφεντικά και οι ιδιοκτήτες της De Beers εκφράζουν την επιθυμία τους να γίνει σύννομη η εταιρεία, ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα τα στελέχη της να επισκέπτονται τη Νέα Υόρκη δίχως να διατρέχουν τον κίνδυνο της σύλληψής τους.

Υπάρχουν λόγοι για να αναμένεται κάτι τέτοιο «στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον», σύμφωνα με εσωτερικές πηγές της εταιρείας. Φημολογείται ότι και οι δύο πλευρές είναι σήμερα περισσότερο ελπιδοφόρες απ’ ό,τι στο παρελθόν. H De Beers επιδιώκει ολοένα και περισσότερο να αναβαθμίσει την εικόνα της σε πελάτες και κυβερνήσεις. Φοβούμενη ένα μποϊκοτάζ, βοήθησε στη χάραξη κανόνων για τον τερματισμό της πολιτικά αμφιλεγόμενης εμπορίας διαμαντιών που έχει προκαλέσει τόσους αφρικανικούς πολέμους.

Οι ιδιοκτήτες της De Beers, η οικογένεια Οπενχάιμερ υποστηρίζει τα σχέδια της Νοτίου Αφρικής για την ανακατανομή του πλούτου και, συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη διάθεσή του στους μαύρους. Στην Μποτσουάνα και στη Νότιο Αφρική, απ’ όπου η De Beers προμηθεύεται τα περισσότερα διαμάντια της, οι ασθενείς με AIDS υποβάλλονται σε αξιοπρεπείς θεραπείες. H επίτευξη μιας λύσης σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, ίσως, με την αποδοχή της De Beers ότι είναι ένοχη και καταβάλλοντας ένα πρόστιμο θα αποδείκνυε ότι «η παλαιά De Beers έχει εκλείψει εδώ και καιρό», υποστηρίζει στέλεχος της εταιρείας. Πράγματι, οι ανησυχίες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης θα πρέπει να υποχωρούν. H De Beers έχει αναθεωρήσει την τακτική της εμπορίας διαμαντιών και, σήμερα, αντιμετωπίζει σκληρότερο ανταγωνισμό από τους ανταγωνιστές της. Κάποτε αντιπροσώπευε, σχεδόν, το σύνολο των παγκόσμιων πωλήσεων των ακατέργαστων διαμαντιών, αγοράζοντας και συνγκεντρώνοντας την παραγωγή των ανταγωνιστών της. Σήμερα, αντιπροσωπεύει, περίπου, το ήμισυ των παγκόσμιων πωλήσεων και στηρίζεται, αποκλειστικά, στη δική της παραγωγή. Ως εκ τούτου, οι κατηγορίες για τον προκαθορισμό τιμών θα πρέπει να ευσταθούν λιγότερο. Υπάρχει ένα ακόμη ενδεχόμενο που μπορεί να μεταβάλει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της De Beers. H οικογένεια Οπερχάιμερ λέγεται ότι θα διπλασιάσει το 45% που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, αγοράζοντας το μερίδιο της μεταλλουργίας Anglo-American. Αν και έχει επισήμως διαψευσθεί αυτό το σενάριο, το ξεκαθάρισμα των περίπλοκων σχέσεων μεταξύ των δύο εταιρειών θα αποδείκνυε ότι η De Beers είναι, πλέον, ανεξάρτητη και ανταγωνιστική, δύο αξίες που θαυμάζει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.