ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αξιοζήλευτο κόσμημα» η AmBev που… μέθυσε τον Τζον Μπροκ

H δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου ζυθοποιίας στον κόσμο με τη συνένωση δυνάμεων της Interbrew και της AmBev μπορεί αρχικώς να προβληματίσει αναλυτές και μετόχους, αλλά το μέλλον θα τους αποζημιώσει. Ετούτα δηλώνει ο ιθύνων νους αυτής της συνεργασίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Interbrew, Τζον Μπροκ, ένας άνθρωπος με μεγάλη πείρα στον κλάδο ποτών και αναψυκτικών. Απευθυνόμενος στους δυσπιστούντες, διευκρίνισε ότι ο νέος όμιλος, ο οποίος θα φέρει και την επωνυμία InterbrewAmBev, θα είναι σε θέση μετά την πρώτη τριετία να αποφέρει περισσότερα κέρδη απ’ ό,τι η κάθε μία χωριστά από τις εταιρείες.

Τι ακριβώς θα συμβεί; H βελγική Interbrew θα εξαγοράσει αντί 9,2 δισ. ευρώ τη βραζιλιάνικη AmBev -αμφότερες μέσα στην πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου στον κόσμο- και θα αναδειχθεί ο ισχυρότερος όμιλος με κριτήριο τον όγκο πωλήσεων? το δε μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά μπίρας θα φθάνει το 14%. Αυτόματα θα παραγκωνιστεί η νυν πρωτοπόρος, η αμερικανική Anheuser-Busch (αλλά θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της με κριτήριο την αξία των πωλήσεών της). Σύμφωνα με εταιρείες ερευνών, το 2002 η τελευταία είχε παραγωγή 127 εκατομμύρια εκατόλιτρα μπίρας, ενώ οι Interbrew και AmBev 130 εκατομμύρια συνολικά.

Η περίπλοκη συμφωνία περιλαμβάνει ανταλλαγή χρέους και μετοχών. Πέραν όλων αυτών, βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί και το ποια είναι τα γνωστότερα εμπορικά σήματα, που «εκπροσωπούνται» από τις δύο εταιρείες. H Interbrew διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της τις μπίρες Stella Artois και Beck, μεταξύ άλλων, ενώ η AmBev, η κορυφαία ζυθοποιία της Βραζιλίας, διαθέτει τις Brahma και Skol. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η InterbrewAmBev θα κατέχει το 57% της AmBev, αλλά θα ελέγχει το 85% των ψήφων της εταιρείας. H δε AmBev θα αναλάβει τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της Interbrew στη Βόρειο Αμερική, ήτοι την καναδική Labatt Beer και το 30% από τη μεξικανική ζυθοποιία Femsa Cerveza. Επιπλέον, ο κ. Μπροκ θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος και στον νέο όμιλο, του οποίου τις δραστηριότητες σε Ευρώπη και Ασία θα ελέγχει η Interbrew, ενώ τις αντίστοιχες στην αμερικανική ήπειρο συνολικά η AmBev. Αναλυτές και επενδυτές «περίμεναν στη γωνία» τον κ. Μπροκ, υπενθυμίζοντάς του ότι επιμόνως δήλωνε πως ενδιαφερόταν πρωτίστως για την οργανική ανάπτυξη της εταιρείας του και κατόπιν για διείσδυση στις αναδυόμενες αγορές. Επιπροσθέτως, τόνισαν ότι, εφόσον η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων και την έκδοση νέων μετοχών, ενδεχομένως ως συνέπεια να διαβρωθεί η αξία των υφισταμένων μετοχών της Interbrew. «Είναι σαφές ότι αυτή η σύμπραξη θα έχει τέτοιον αντίκτυπο στους μετόχους της βελγικής εταιρείας την πρώτη τριετία και αυτό δεν είναι καλό», επεσήμανε ο Πάτρικ Κάσελμαν, διαχειριστής κεφαλαίων της KBC Bank. «Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα οφέλη θα μπορέσουν να ισοφαρίσουν τις αρχικές αρνητικές επιπτώσεις».

Ο Τζον Μπροκ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Interbrew μόλις προ ενός έτους, αντεπιτίθεται, προβάλλοντας τα σημαντικά ευεργετήματα της επιχειρηματικής συμμαχίας, τα οποία θα φθάνουν τα 280 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Αναφερόμενος δε στη στρατηγική του, η οποία συνίσταται στην τόνωση της ανάπτυξης στις ήδη υπάρχουσες αγορές της εταιρείας, δεν έκρυψε ότι ίσως η συμμαχία με την AmBev να μην εναρμονίζεται απόλυτα με αυτήν. Πάντως, διέψευσε όσους έκαναν λόγο για στροφή 180 μοιρών. Απλώς, δήλωσε ότι η βραζιλιάνικη ζυθοποιία ήταν «αξιοζήλευτο κόσμημα» και δεν μπορούσε να τον αφήσει αδιάφορο. Και σ’ αυτό δε φαίνεται να έχει άδικο. Την AmBev την είχε ήδη επισημάνει και η κορυφαία του κλάδου Anheuser-Busch, η οποία τη θεωρούσε ως το μόνο άξιο προς απόκτηση περιουσιακό στοιχείο στη Νότια Αμερική. Εξ ου και πολλοί αναλυτές είχαν προβλέψει κονταροχτύπημα μεταξύ Anheuser-Busch και Interbrew για το «κόσμημα», κάτι το οποίο τελικώς δεν έγινε.

Ορισμένοι άλλοι, πάλι, δεν έκρυψαν την έκπληξή τους για τη χρονική στιγμή, που η Interbrew προχώρησε στην εξαγορά της βραζιλιάνικης ζυθοποιίας, εφόσον ακόμα βρίσκεται σε διαδικασία ενσωμάτωσης άλλων προσφάτως αποκτηθεισών επιχειρήσεων.

Ούτως ή άλλως, όμως, ο κ. Μπροκ έπρεπε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία, που ακούει στο όνομα AmBev. Αλλωστε, ο 54χρονος Αμερικανός προσήλθε στην Interbrew με εικοσαετή πείρα από τον κλάδο ποτών και αναψυκτικών, καθώς υπηρέτησε από το 1983 την Cadbury Schweppes Βορείου Αμερικής. Οντας γενικός διευθυντής των παγκόσμιων δραστηριοτήτων αναψυκτικών της Cadbury Schweppes από το 1996, ο κ. Μπροκ εξασφάλισε σημαντικά επιτεύγματα για την εταιρεία του είτε επρόκειτο για ανάπτυξη στις αγορές Βρετανίας, Ιρλανδίας και Αυστραλίας είτε για την εξαγορά της Dr Pepper/SeveUp και Snapple στις ΗΠΑ και των Orangina και Hollywood Chewing Gum στη Γαλλία. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, δεν είχε ανακηρυχθεί από τις εταιρείες του κλάδου ως ο «Διευθυντής της Χρονιάς» για το 2000.