ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το φορολογικό δίλημμα των ισπανικών εκλογών

Οι πολίτες της Ισπανίας, όπως και εμείς, οδεύουν προς εθνικές εκλογές που θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή 14 Μαρτίου. Στην Ισπανία, όπως και σε μας, τα δύο μεγάλα κόμματα που διεκδικούν την κυβερνητική πλειοψηφία υπόσχονται προεκλογικά γενναίες μειώσεις της φορολογίας. Μια ενδιαφέρουσα διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες όμως είναι ότι εκεί οι υποσχέσεις αυτές εξετάζονται και συζητούνται εξονυχιστικά από κοινωνικούς φορείς, συνδικάτα εργαζομένων, ενώσεις επιχειρήσεων, επιστημονικές οργανώσεις, υποχρεώνοντας τα κόμματα να υποστηρίζουν τις προτάσεις τους πιο συγκεκριμένα.

Ο συντονιστής του οικονομικού προγράμματος του PSOE, Μιγκέλ Σεμπαστιάν, ο οποίος προορίζεται για υπουργός Οικονομίας, αν οι σοσιαλιστές κερδίσουν τις εκλογές, εξηγεί πώς με ένα μοναδικό συντελεστή 30% και ένα υψηλό αφορολόγητο όριο απλουστεύεται αλλά και διατηρεί την προοδευτικότητά του ο φόρος εισοδήματος, ενώ ταυτόχρονα γίνεται αποτελεσματικό εργαλείο αντικυκλικής πολιτικής. Εκθέτει μια σειρά ακόμα ρηξικέλευθες προτάσεις για τη φορολογία των εταιρειών, των υπεραξιών, της περιουσίας και για το ΦΠΑ.

Την απόλυτη δυσπιστία του απέναντι στις προτάσεις των σοσιαλιστών εκφράζει ο σημερινός υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αθνάρ Ροντρίγο Ράτο, υποστηρίζοντας μια πολιτική βαθμιαίων μειώσεων των συντελεστών, αλλά αρνούμενος κατηγορηματικά κάθε τιμαριθμοποίηση των κλιμακίων.

Ο προεκλογικός ανταγωνισμός των κομμάτων για τη μείωση των φόρων προκαλεί, ωστόσο, κριτικές αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Ο καθηγητής οικονομικών στην ESADE, την ανώτατη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων της Βαρκελώνης, Λουίς ντε Σεμπαστιάν, επιμένει έτσι ότι πολύ σημαντικότερη για την πλειονότητα των πολιτών είναι η διατήρηση και βελτίωση των δημοσίων αγαθών, που χρηματοδοτούνται με τους φόρους. Και την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται ο πρόεδρος των φορολογικών συμβούλων Βαλεντί Πιχ Ροσέλ, ο οποίος θέτει επίσης και άλλα σημαντικά ζητήματα προς συζήτηση, όπως η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης και η επάρκεια πόρων για την τοπική αυτοδιοίκηση.