ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι υπουργοί Οικονομικών Βρετανίας – Ισπανίας υποψήφιοι για την προεδρία του ΔΝΤ

H επιλογή του νέου προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να συζητηθεί αύριο στο πλαίσιο του συμβουλίου Εcofiμολονότι δεν είναι επισήμως στην ατζέντα των συνομιλιών, καθώς δύο από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποψήφιοι να διαδεχθούν τον απελθόντα Χερστ Κέλερ. Παράλληλα, όμως, το συμβούλιο Εcofiθα εξετάσει το θέμα της διαδοχής του Εουχένιο Ντομίνγκο Σολάνς, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η θητεία του οποίου λήγει την 31η Μαΐου.

Οι δύο υπουργοί Οικονομικών και υποψήφιοι για την προεδρία του ΔΝΤ είναι ο Βρετανός Γκόρντον Μπράουν, που αναμένεται να παρευρεθεί στην αυριανή συνάντηση, και ο Ισπανός Ροντρίγκο Ράτο, που ενδέχεται να μην παρευρεθεί. Μέχρι στιγμής τόσο το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών όσο και η ισπανική κυβέρνηση θεωρούν πρόωρη οποιαδήποτε εκτίμηση για τις προοπτικές των υποψηφίων τους. Από πλευράς της Γερμανίας, άλλωστε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Κοχ Βέσερ, δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία του ΔΝΤ, διαψεύδοντας, έτσι, τη φημολογία ότι θα διεκδικήσει τη θέση για δεύτερη φορά.

Σε ό,τι αφορά τη διαδοχή του κ. Σολάνς, που έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των μεγάλων και των μικρών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς σχετίζεται με την κατανομή των εδρών στο διοικητικό συμβούλιο της EKT, η ιρλανδική προεδρία έχει ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας κατά την αυριανή συνάντηση. Διπλωματικές πηγές, όμως, εκτιμούν ότι η σχετική απόφαση ενδέχεται να αναβληθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 25 και 26 Μαρτίου.

Αν τηρηθεί το παλαιό σύστημα, η θέση θα ανατεθεί στον υποψήφιο μιας από τις τέσσερις χώρες – μέλη της Ζώνης του Ευρώ που δεν διαθέτουν εκπρόσωπό τους στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας, δηλαδή στο Βέλγιο, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο ή την Πορτογαλία. Το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Ισπανία έχουν προτείνει δικούς τους υποψηφίους και η Πορτογαλία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη θέση, χωρίς να έχει κατονομάσει υποψήφιο. Μολονότι καλύτερος υποψήφιος θεωρείται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, Πέτερ Πράετ, η Γερμανία και οι άλλες μεγάλες χώρες υποστηρίζουν μάλλον τον υποψήφιο της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκονζάλες Παράμο. Αν επικρατήσει η προτίμηση των μεγάλων χωρών, ενδέχεται να ακυρωθεί το σύστημα τής εκ περιτροπής ανάθεσης των θέσεων του διοικητικού συμβουλίου και να καθιερωθεί νέο που να προβλέπει μόνιμες έδρες για τις μεγάλες χώρες μέλη της Ζώνης του Ευρώ. Σημειωτέον ότι υποψήφιος της Ιρλανδίας είναι ο Μάικλ Τούτι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.