ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικά κέρδη ο πετρελαϊκός κλάδος

Νέα άνοδος χαρακτήρισε χθες τους γενικούς δείκτες τιμών των μετοχών της πλειοψηφίας των δυτικοευρωπαϊκών αγορών, καθώς η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σχεδόν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα μηνών -πάνω από τα 33 δολάρια το βαρέλι, στην αγορά του Λονδίνου- λειτούργησε ευνοϊκά για τις τιμές μετοχών των πετρελαϊκών κολοσσών. Ιδιαίτερα, δε, μετά τις εκτιμήσεις της LehmaBrothers, σύμφωνα με τις οποίες «οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών χαρακτηρίζονται από έναν ελκυστικό συνδυασμό τιμών και αναμενόμενων αναβαθμίσεων των εκτιμήσεών τους για την εξέλιξη της κερδοφορίας τους…», εταιρείες όπως οι Royal Dutch/Shell και Total είδαν τη χρηματιστηριακή αξία τους να τονώνεται κατά 1,1% και 1,3% αντιστοίχως.

Ομως, και η GoldmaSachs αναβάθμισε χθες τις μετοχές των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών κολοσσών, στην κατηγορία «ουδέτερη», αναφέροντας ότι μπορεί το τελευταίο δωδεκάμηνο να είχαν τις μικρότερες αποδόσεις από εκείνες πολλών άλλων κλάδων, αλλά καθώς μειώνονται οι επενδύσεις τους κεφαλαίου, οι επενδυτές θα πρέπει πλέον να ανησυχούν πολύ λιγότερο για τις αποδόσεις του.

Σημαντική άνοδο, της τάξεως του 2,9%, σημείωσε εξάλλου χθες η τιμή της μετοχής της British Airways, μετά την αναβάθμιση της τιμής-στόχου της στις 380 από τις 340 πένες, εκ μέρους της Dresdner Kleinwort Wasserstein.

H αναβάθμιση εξάλλου της μετοχής της γερμανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας RWE, στην κατηγορία «ουδέτερη» από την κατηγορία «μειώσατε», συνέτεινε στην κατά 2,5% ενίσχυση της χρηματιστηριακής αξίας της. Ωφελημένες βρέθηκαν και άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως η E.ON, η οποία ανακοινώνει αύριο αποτελέσματα χρήσεως και εκτιμάται ότι αναφέρει λειτουργικά κέρδη της τάξεως των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενισχυμένες ήταν χθες και οι τιμές των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς η συγκράτηση του ευρώ σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου, σε σύγκριση με εκείνα στα οποία κυμάνθηκε πρόσφατα, ώθησε στο συμπέρασμα ότι διευρύνονται τα περιθώρια κερδοφορίας τους και η προοπτική των εξαγωγών τους. H BMW, για την οποία αναφέρθηκε στον Τύπο ότι σκοπεύει να διπλασιάσει τις πωλήσεις της στην Ασία, είδε την τιμή της μετοχής της να ενισχύεται χθες κατά 1,15, ενώ της DaimlerChrysler και της Volkswageσημείωσαν άνοδο κατά 0,9%.

Το επενδυτικό κοινό επέλεξε να θέσει σε δεύτερη μοίρα τη σημασία των στοιχείων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική οικονομία δημιούργησε τον Φεβρουάριο πολύ λίγες νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προοπτική διατήρησης των αμερικανικών επιτοκίων στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, με το βασικό μόλις στο 1%.