ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Bank και υψηλή τεχνολογία απογοήτευσαν

Πτώση περίπου μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν, χθες, οι πανευρωπαϊκοί δείκτες, παρασυρόμενοι κυρίως από τις απώλειες του κλάδου υψηλής τεχνολογίας και της κατάρρευσης της μετοχής της Deutsche Bank, καθώς οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από την είδηση ότι ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός δεν θα αποτελέσει στόχο εξαγοράς. O όγκος των συναλλαγών ήταν μέτριος, φθάνοντας τα 2,8 δισ. ευρώ, ενώ η αναλογία των μετοχών που ενισχύθηκαν ως προς εκείνες που υποχώρησαν ήταν μεγαλύτερη των τριών προς μια. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες τάσεις που επικρατούν στην αγορά, ο Ντάνιελ Μπερτσς, αναλυτής Εxecutioστο Λονδίνο, τόνισε ότι «οι επενδυτές παρακολουθούν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη περισσότερο από πέρυσι, όταν η προσοχή τους ήταν εστιασμένη σε συντελεστές τεχνικής φύσεως». Σημειωτέον ότι και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η Γουόλ Στριτ και η αγορά υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραψαν κατά το άνοιγμά τους αρνητικές τάσεις, γεγονός που θα επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα της Γηραιάς Ηπείρου.

Αναλυτικότερα, ο μεγαλύτερος παροχέας υπηρεσιών του Διαδικτύου στην Ευρώπη, T-Online, κατέρρευσε κατά 11,5% μετά την ανακοίνωση χαμηλοτέρων του αναμενομένου κερδών για το τέταρτο τρίμηνο του 2004, όπως και της μικρότερης των εκτιμήσεων αύξησης του αριθμού συνδρομητών. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν και οι μετοχές των κορυφαίων εταιρειών παραγωγής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel, Nokia και Ericsson, ασκώντας πτωτικές τάσεις στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά. Το αίτιο που επισκίασε τις μετοχές των προαναφερομένων εταιρειών ήταν η προς τα πάνω αναθεώρηση των κερδών και των εσόδων της Texas Instruments για το πρώτο τρίμηνο του 2003. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιπ κινητών τηλεφώνων του κόσμου.

Πτώση 3% κατέγραψε η μετοχή της Deutsche Bank, αφού ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας διευκρίνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να τη διαθέσει σε πώληση μετά την πάροδο μιας διετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν καταβληθεί μεγάλες προσπάθειες για την ενίσχυση της κερδοφορίας της. H πρόβλεψη της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη, ήτοι της Volkswagen, ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2004 θα είναι «απογοητευτικά», δεν ικανοποίησε τους επενδυτές, με αποτέλεσμα η μετοχή της να καταγράψει απώλειες 3,1%.

Εν κατακλείδι, οι πανευρωπαϊκοί δείκτες Eurotop FTSE-100 και Eurotop FTSE-300 υποχώρησαν κατά 0,99% και 1,1% αντίστοιχα, ενώ ο μικρότερος DJ Euro Stoxx 50 απώλεσε το 1,2% της αξίας του. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 αποδυναμώθηκε κατά 0,26% και στο Παρίσι ο δείκτης Cac-40 κατέγραψε απώλειες 1,17%. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax παρουσίασε πτώση 1,41%.