ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Εκτίναξη 23,2% της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα

Αναλυτές εξέφρασαν την άποψη ότι τον μήνα Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα έφθασε ήδη στο υψηλότερο σημείο αιχμής. Λεπτομερέστερα, η κινεζική βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο κατά 23,2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2003 και κατά 19,1% από τον μήνα Ιανουάριο. Τα νέα στοιχεία αποτέλεσαν θέμα ευρύτατης συζήτησης στο κινεζικό Κοινοβούλιο και εξέτασαν σχέδια για την αποτροπή της υπερθέρμανσης της οικονομίας προς όφελος ενός πιο συγκρατημένου ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης. Οικονομολόγοι, και ονομαστικός ο Τσεν Ξινγκντόνγκ της τράπεζας BNP Paribas, εξέφρασαν την άποψη ότι «ο ρυθμός της βιομηχανικής παραγωγής και της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης θα παρουσιάσει βαθμιαία επιβράδυνση». Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό της κινεζικής βιομηχανικής παραγωγής, πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να φθάσει εκ νέου στο ποσοστό του Φεβρουαρίου. O κ. Τσεν δήλωσε μάλιστα ότι για τους επόμενους μήνες δεν θα ξεπεράσει το 15%. Αναλυτές ανέμεναν ότι το ποσοστό αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής τον μήνα Φεβρουάριο θα διεμορφώνετο στο 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Σημειωθήτω ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, το 2003, διεμορφώθη στο 9,1% και της βιομηχανικής παραγωγής στο 17%.

Ανακατατάξεις στη N.M. Rothschild

O Εβελιν ντε Ρότσιλντ, ηλικίας 72 ετών, πρόεδρος της N.M. Rothschild & Sons Ltd, θα συνταξιοδοτηθεί στα τέλη του τρέχοντος μηνός, ανοίγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον δρόμο στο εξάδελφό του Νταβίντ ντε Ρότσιλντ να αναλάβει τον έλεγχο της επενδυτικής αυτής τράπεζας. H τράπεζα έχει ιστορική σημασία δεδομένου ότι χρηματοδότησε τη νίκη του Δούκα του Ουέλινγκτον επί του Ναπολέοντος. O Εβελιν ντε Ρότσιλντ, πατριάρχης του βρετανικού κλάδου της τραπεζικής οικογενείας, συνταξοδοτείται ύστερα από παραμονή στο αξίωμα του προέδρου επί 27 ολόκληρα χρόνια. Θα τον αντικαταστήσει ο Νταβίντ ντε Ρότσιλντ, ηλικίας 61 ετών, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της τραπέζης Τζον Αντκλιφ. Σε ανακοινωθέν του ο Νταβίντ ντε Ρότσιλντ αναφέρει ότι «υπό την ηγεσία του Εβελιν, οι Ρότσιλντ σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες διαμέσου του χρόνου». Σημειωθήτω ότι ο τραπεζικός κλάδος της N.M. Rotschild στη Γαλλία τελεί υπό τη διαχείριση του Νταβίντ ντε Ρότσιλντ και του ετεροθαλούς αδελφού του Εντουαρντ, ηλικίας 46 ετών, που τον αντικαθιστά όταν αυτός βρίσκεται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Λονδίνο.

Βank of America: πρόστιμο μαμούθ

Ο κλάδος διαπραγμάτευσης αξιογράφων της Bank of America συμφώνησε να καταβάλει υπό μορφή προστίμου 10 εκατομμύρια δολάρια, για να διευθετήσει υπόθεση υπαινιγμών που είχε διατυπώσει η Επιτροπή Χρηματιστηρίου, σύμφωνα με τους οποίους η τράπεζα δεν είχε κατορθώσει να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγε. Το πρόστιμο είναι το μεγαλύτερο το οποίο έχει επιβάλει η Επιτροπή Χρηματιστηρίου σε επιχείρηση, διότι δεν κατόρθωσε να παρουσιάσει στους αρμοδίους ελεγκτές αποδεικτικά στοιχεία κατά τη διάρκεια ερεύνης. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Τζον Νέστερ στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος της Επιτροπής Χρηματιστηρίου. Σε ανακοινωθέν της η Επιτροπή Χρηματιστηρίου διευκρινίζει ότι η έρευνα αφορούσε στη διαλεύκανση συναλλαγών σε αξιόγραφα της θυγατρικής της Bank of America, της Bank of America Securities LLC.

Ford Motor: απόσυρση 1,3 εκατ. I.X.

H αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor Co. απέσυρε 1,3 εκατομμύριο οχήματα Taurus καί Sable σεντάν με δύο διαφορετικές εκκλήσεις της στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την επιδιόρθωση σφάλματος στο σύστημα τροχοπέδησης και στην αντικατάσταση φίλτρου, το οποίο ενδέχεται να αποβεί πρόξενος πυρκαγιάς. Σε ανακοινωθέν διευκρινίζεται ότι το μηχανικό σφάλμα στο σύστημα τροχοπέδησης επηρεάζει το άναμμα των φώτων σε περίπτωση φρεναρίσματος.