ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεση 22,2 δισ. στερλινών στους βρετανικούς σιδηροδρόμους

Με τη σχεδόν κατά το ήμισυ συγχρηματοδότηση του Δημοσίου θα επιχειρηθεί ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου στη Βρετανία, στο πλαίσιο προγράμματος αξίας 22,2 δισεκατομμυρίων στερλινών. Το κεφάλαιο θα δαπανηθεί την επόμενη πενταετία και θα καλύψει τις ανάγκες επισκευής και ανανέωσης του ιδιωτικού πλέον σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών του, συνολικού μήκους 33.600 χιλιομέτρων και των 2.500 σταθμών, ενώ έργα θα εκτελεσθούν επίσης σε 40.000 γέφυρες και τούνελ.

Το σχέδιο χρηματοδότησης των έργων περιλαμβάνει την καταβολή κρατικής επιδότησης 9,35 δισεκατομμυρίων στερλινών στην ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου, Network Rail. H επιδότηση θα χορηγηθεί μέσω της Strategic Rail Authority, της δημόσιας υπηρεσίας που δημιουργήθηκε για να υποστηρίζει οικονομικά τον προβληματικό κλάδο.

Οι σιδηροδρομικές μεταφορές στη Βρετανία έχουν υποστεί μεγάλα πλήγματα την τελευταία πενταετία, εν μέσω σειράς πολύνεκρων δυστυχημάτων αλλά και οικονομικών προβλημάτων, που έχουν δημιουργήσει καίρια ερωτήματα σχετικώς με την ιδιωτικοποίηση του δικτύου το 1996. Το δίκτυο είχε ιδιωτικοποιηθεί εν μέσω μεγάλων προσδοκιών για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή του, που θα χρηματοδοτούνταν από ιδιωτικά κεφάλαια. Ομως, αφέθηκε τελικώς στην τύχη του, με αποτέλεσμα το κράτος να αναγκάζεται τώρα να διαθέσει δημόσιους πόρους για τον σκοπό αυτό. Περί τα 8,96 δισ. στερλίνες θα διαθέσουν εξάλλου στη Network Rail οι εταιρείες των συρμών οι οποίες κάνουν χρήση του δικτύου, με αντάλλαγμα το πάγωμα των τιμών των δικαιωμάτων χρήσης για την επόμενη διετία.