ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: χάνονται περισσότερες θέσεις από όσες δημιουργούνται

Προεκλογικό πλήγμα κατά της γαλλικής κυβέρνησης ήταν τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και καταδεικνύουν ότι για πρώτη φορά μετά 10 χρόνια ο ρυθμός με τον οποίο χάνονται θέσεις εργασίας είναι υψηλότερος από εκείνον με τον οποίο δημιουργούνται.

Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία ανεργίας, UNEDIC, στη διάρκεια του περασμένου έτους, όταν η γαλλική οικονομία βρισκόταν στα πρόθυρα ύφεσης, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 48.700 μολονότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους η κατάσταση βελτιώθηκε, καθώς δημιουργήθηκαν 16.000 νέες θέσεις εργασίας. O αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων που ψάχνουν δουλειά υπερβαίνει ελαφρώς τα 2,6 εκατομμύρια άτομα, σε μια χώρα 60 εκατομμυρίων κατοίκων. Σήμερα ο αριθμός των ανέργων είναι κατά περίπου 200.000 άτομα μεγαλύτερος από εκείνον στον οποίο ανερχόταν όταν έχασε τις εκλογές η προηγούμενη κυβέρνηση των Σοσιαλιστών. Κι ενώ επίκεινται οι εκλογές των 21ης και 28ης Μαρτίου, που αναμένεται να αποτελέσουν ένα είδος δημοσκόπησης για τη δημοτικότητα της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Altadis, που πρόκειται να κλείσει, πραγματοποίησαν αυτήν την εβδομάδα πορεία διαμαρτυρίας ντυμένοι στα μαύρα μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους. Τα κρατικά ταχυδρομεία, άλλωστε, έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να μειώσουν το προσωπικό τους κατά 733 άτομα, που θα απολυθούν κυρίως από τον οικονομικό κλάδο των επιχειρήσεών τους.

Στη Γαλλία η ανεργία βρίσκεται στο 9,6%, δηλαδή σε επίπεδα άνω του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, περί το 85% των ψηφοφόρων αποδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης επί του θέματος. Οι απόψεις των οικονομικών αναλυτών διίστανται ως προς την προοπτική μιας ουσιαστικής μείωσης της ανεργίας στη Γαλλία. Μερικοί εκτιμούν ότι ακόμη και η ελαφρά ανάκαμψη που έτεινε να σημειωθεί φαίνεται ήδη να εξανεμίζεται. H κεντρική τράπεζα, αντίθετα, δημοσίευσε χθες σχετική έκθεσή της, που προβλέπει ότι θα σημειωθεί ήπια ανάπτυξη της τάξης του 0,5%, τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. H πρόβλεψη αυτή συνάδει σε ένα βαθμό με την προσδοκία για ανάπτυξη 1,7% όλο το 2004. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η γαλλική οικονομία μόλις που διέφυγε την ύφεση το 2003 στη διάρκεια του οποίου σημείωσε ανάπτυξη μόνον 0,2%.

«Υπάρχει κίνδυνος αποδυνάμωσης της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν το διεθνές οικονομικό κλίμα θα υποχωρήσει μετά την εξαιρετική φάση που δεν πρόλαβε η Γαλλία», αναφέρει σχετικά ο Εμανουέλ Φερί, οικονομικός αναλυτής της επενδυτικής Exane. O ίδιος υποστηρίζει ότι οι απολύσεις στη Γαλλία ήταν σχετικά περιορισμένες λαμβανομένης υπ’ όψιν της επιβράδυνσης που γνώρισε η χώρα, γι’ αυτό και δεν θα σημειωθεί ουσιαστική αύξηση της απασχόλησης μέσα στους επόμενους μήνες. Εξ άλλου, ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν αναμένεται να προωθήσει μερικές επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις όταν λήξουν οι τοπικές εκλογές, με τις οποίες θα διορισθούν στα τοπικά συμβούλια στελέχη που θα αναλάβουν εξουσίες σε τομείς όπως η εκπαίδευση και τα οδικά δίκτυα. Ισως, όμως, αναγκασθεί να αλλάξει τα σχέδιά του αν το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών εμφανισθεί σαν αντίδραση στην έως τώρα στρατηγική του, που περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, μείωση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και μερική απαγόρευση του δικαιώματος της απεργίας στον τομέα των μέσων μαζικής μεταφοράς.