ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις σχεδιαστές αντικαθιστούν τον ένα και μοναδικό Τομ Φορντ

Αμστερνταμ / Παρίσι. Οσο αναντικατάστατος κι αν είχε φανεί για τον οίκο Gucci ο διάσημος σχεδιαστής Τομ Φορντ, τελικώς μετά την αποχώρησή του δεν επικράτησε… χάος, όπως αρκετοί φοβούνταν. Χθες ο γνωστός ιταλικός οίκος υψηλής ραπτικής ανακοίνωσε την αντικατάστασή του από τέσσερις εσωτερικούς και λιγότερο γνωστούς σχεδιαστές, οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία του. O κ. Φορντ διοργάνωσε μία θριαμβευτική έξοδο την Κυριακή με την επίδειξη ρούχων του ανανεωμένου εμπορικού σήματος του Yves Saint Laurent -που ανήκει στον οίκο-, ενώ μαζί του αποχώρησε και ο διευθύνων σύμβουλος του Gucci, Ντομένικο ντε Σόλε. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος επιθυμούσαν να παραμείνουν στα πράγματα μετά την ενσωμάτωση του οίκου στον γαλλικό όμιλο πολυκαταστημάτων Pinault – Printemps – Redoute. Χθες η τιμή της μετοχής του τελευταίου υποχώρησε 3,5%, εν μέρει λόγω ανησυχιών για τις δυνατότητες κερδών του Gucci, αλλά και για τις επιπτώσεις στον τουρισμό, που θα έχει η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη.

Από πλευράς τους οι αναλυτές του κλάδου ισχυρίζονται ότι οι αντικαταστάσεις θα δημιουργήσουν ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του οίκου υψηλής ραπτικής, δεδομένου ότι ο Τομ Φορντ είχε αναχθεί σε μία μορφή-φετίχ.

Ειδικότερα, στο τμήμα γυναικείων ρούχων τοποθετήθηκε η Αλεσάντρα Φατσινέτι, στο τμήμα ανδρικών ο Τζον Ρέι και στο τμήμα αξεσουάρ πολυτελείας η Φρίντα Τζιανίνι, ενώ ο Στέφανο Πιλάτι ανέλαβε τη γραμμή Rive Gauche του εμπορικού σήματος του YSL. O νέος διευθύνων σύμβουλος του Gucci, Τζιακόμο Σαντούκι, επεσήμανε ότι οι Φατσινέτι, Ρέι και Τζιανίνι είναι ιδιατέρως προικισμένοι και ο καθένας έχει συμβάλει σημαντικά στην επιτυχία του οίκου. O δε Πιλάτι αναφέρεται στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του εμπορικού σήματος του YSL, Μαρκ Λι. Το σήμα του Yves Saint Laurent είναι το δεύτερο ισχυρότερο του Gucci μετά το ομώνυμο, με το οποίο ανταγωνίζεται εκείνα της Chanel και του ChristiaDior.

Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η νέα ομάδα σχεδιαστών, η οποία είχε συνεργαστεί με τον απελθόντα, θα μπορούσε να εγγυηθεί τη συνέχιση της αποδοχή των εμπορικών σημάτων? ωστόσο, δεν θα έχει τη δική του ικανότητα να χρησιμοποιεί το σεξ για να πουλήσει τα πάντα, από τσάντες μέχρι χαλάκια για γιόγκα. Πέραν των προαναφερθέντων προσώπων, πάντως, στο οπλοστάσιο του Gucci συγκαταλέγονται και οι σχεδιαστές Στέλλα Μακάρτνεϊ και Αλεξάντερ Μακουίν.

Ο Τεξανός Φορντ συνδύαζε το δημιουργικό ταλέντο και την τρέλα της πρωτοτυπίας με μία ακαταμάχητη εμπορική διαίσθηση. O σχεδιαστής σε συνεργασία με τον Ιταλό Ντε Σόλε, ο οποίος ξεκίνησε ως δικηγόρος και κατέληξε επιχειρηματίας, κατόρθωσαν να διασώσουν κυριολεκτικά από το χείλος του γκρεμού τον ιταλικό οίκο και να τον αναδείξουν στην τρίτη θέση μεταξύ των ισχυρότερων του κλάδου ειδών πολυτελείας σε διεθνή κλίμακα. Αυτό το προσωπικό τους επίτευγμα δεν ήταν δυνατόν να ανεχθούν να το παραχωρήσουν στον έλεγχο άλλων, ήτοι του ομίλου Pinault – Printemps – Redoute.