ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία στράφηκαν ανατολικά

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. H στασιμότητα, η οποία παρατηρείται στις ομολογιακές αγορές της Ευρωζώνης, ωθεί τους επενδυτές των συνταξιοδοτικών ταμείων προς την Ανατολική Ευρώπη. Και αυτό γιατί τα υποψήφια νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμορφώνονται και προβαίνουν σε δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε το παρελθόν έτος για τα εταιρικά ομόλογα σε ευρώ, φάνηκε ότι εξανεμίστηκε στις αρχές του 2004 και τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία, που διψούν για υψηλές αποδόσεις, στράφηκαν προς ανατολάς. «Πολλοί επενδυτές προσανατολίζονται προς την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ανατολική Ευρώπη εν γένει, καθώς επικρατεί η εντύπωση ότι τα εθνικά τους νομίσματα ίσως να είναι υποτιμημένα», υπογραμμίζει διαχειριστής κεφαλαίων. «Αλλωστε, έχουμε πλέον λίγες εναλλακτικές, διότι η αγορά εταιρικών ομολόγων ξεκίνησε απογοητευτικά αυτήν τη χρονιά και τα νέα κεφάλαια που εισέρρευσαν δεν έχουν σωστά επενδυθεί».

Τις τελευταίες εβδομάδες τόσο η Πολωνία όσο και η Ουγγαρία προχώρησαν σε σοβαρές προσπάθειες περικοπής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους, δεδομένου ότι αυτός είναι ένας όρος για την εισδοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εντούτοις, οι αγορές δεν έχουν ακόμα πειστεί ότι οι σχεδιαζόμενες περικοπές θα εφαρμοστούν. H διαφορά (spread) στην απόδοση των επιτοκίων των πενταετούς διάρκειας συμβολαίων ανταλλαγής τίτλων (swaps) δείχνει ότι η αγορά προσβλέπει οι αποδόσεις στα πολωνικά και τα ουγγρικά ομόλογα να είναι αυξημένες κατά 3,35 και 5,95 ποσοστιαίες μονάδες αντιστοίχως από εκείνες των ομολόγων της Ευρωζώνης. Στις αρχές της εβδομάδας οι αποδόσεις των πολωνικών πενταετών ομολόγων βρίσκονταν περίπου στο 6,40% και των ουγγρικών στο 9,15%.

Οι επενδυτές φαίνεται ότι τιμώρησαν αμφότερες τις χώρες από τα μέσα του περασμένου χρόνου και εντεύθεν, με αφορμή τη χαλαρή δημοσιονομική τους πολιτική και την πολιτική αστάθεια που επικρατεί. Ειδικά οι διαχειριστές κεφαλαίων ισχυρίζονται ότι το πολωνικό ζλότι φαίνεται να έχει πωληθεί υπερβολικά εν συγκρίσει με τη δίκαιη αξία του. Από τον Ιανουάριο του 2003 το ζλότι έχει απολέσει το 18% της αξίας του και στα τέλη Φεβρουαρίου εφέτος υποχώρησε σε ιστορικά επίπεδα ναδίρ του 4,93 προς το ευρώ. «Αφ’ ης στιγμής, όμως, η αγορά αρχίσει να πείθεται ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα λύνονται, το ζλότι θα ενισχυθεί στο 4,5 προς το ευρώ εντός ενός μηνός», επεσήμανε διαχειριστής κεφαλαίων.

Οι αγορές εταιρικών ομολόγων είχαν καλές επιδόσεις το παρελθόν έτος, αλλά οι τιμές σταθεροποιήθηκαν το 2004, δεδομένου ότι οι θετικές παράμετροι, όπως η αποκατάσταση των ισολογισμών, η βελτίωση της οικονομίας της Ευρωζώνης και τα χαμηλά επιτόκια ισοφαρίστηκαν από τις ανησυχίες ότι το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον έχει πλέον εξατμιστεί. Πολλά είναι τα συνταξιοδοτικά ταμεία για τα οποία η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σημαίνει ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για νόμιμες επενδύσεις στη μετακομουνιστική Ευρώπη. Πάντως, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η μετακίνηση αυτή ενδεχομένως να είναι απλά και μόνο οφειλόμενη, εφόσον όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν οι επενδυτές την κατάσταση των αναδυόμενων οικονομικών της περιφέρειας.

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει σημαντική αλλαγή στον τρόπο που εξετάζουν τα γερμανικά και τα δανικά συνταξιοδοτικά ταμεία αυτές τις αγορές, οι οποίες θα ενταχθούν στο οικείο πεδίο των Ευρωπαίων διαχειριστών και θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με τις βασικές τους αγορές», παρατηρεί ο Λαρς Κρίστενσεν της τράπεζας Danske Bank στην Κοπεγχάγη. Από μέρους του, πάντως, ο κ. Κρίστενσεν υπογραμμίζει ότι, παρά το αυξημένο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ανατολική Ευρώπη, εκείνος συστήνει στους νέους παίκτες να τηρήσουν στάση αναμονής, έως ότου διασαφηνιστεί η τύχη των νομισμάτων Πολωνίας και Ουγγαρίας, καθώς και των δημοσιονομικών τους προγραμμάτων.