ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Επιμένει στις φοροαπαλλαγές ο Μπους και για το 2005

H Γερουσία των ΗΠΑ, με ψήφους 51 υπέρ έναντι 45 κατά, ενέκρινε χθες τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2005, ύψους 2,36 τρισ. δολαρίων. Οπως αποδεικνύεται από τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους, τείνει να καταστεί μόνιμη κατάσταση το καθεστώς των φοροαπαλλαγών, το οποίο ο πρόεδρος Μπους έχει μετατρέψει σε βιτρίνα της οικονομικής του πολιτικής, εν όψει μάλιστα των προσεχών προεδρικών εκλογών, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προβλέπεται, επίσης, η μείωση στο ήμισυ εντός των τριών προσεχών ετών του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ, το οποίο εφέτος αναμένεται να φθάσει τα 477 δισεκατομμύρια δολάρια. Αρχικώς, ο Λευκός Οίκος είχε σχεδιάσει τη μείωση του προαναφερθέντος δημοσιονομικού ελλείμματος εντός των πέντε προσεχών ετών. Οι αντιπρόσωποι του Δημοκρατικού κόμματος στη Γερουσία, σχολιάζοντας τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2005, εξέφρασαν την άποψη ότι δεν προτείνονται ικανοποιητικά και επαρκή μέτρα αναφορικά με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ισχυρίζονται επίσης ότι αφαιρούνται κονδύλια από τα κοινωνικά προγράμματα και ονομαστικώς από την παιδεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα σχέδια του προέδρου Μπους για τις εξαγγελθείσες ήδη φοροαπαλλαγές. O προϋπολογισμός του 2005 προβλέπει, μεταξύ άλλων, 80 δισ. δολάρια για φοροαπαλλαγές, γεγονός το οποίο θα εκμεταλλευθεί για πολιτικούς λόγους ο πρόεδρος Μπους στην προεκλογική του εκστρατεία.

«Φλερτ» Novartis με Aventis

H ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis επιβεβαίωσε χθες ότι ενδέχεται να προστρέξει για τη διάσωση της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Aventis, η οποία μάχεται εναντίον μιας επιθετικής προσφοράς περί εξαγοράς εκ μέρους της Sanofi-Synthelabo. Στην περίπτωση αυτή η ενέργεια διασώσεως συμφωνεί πλήρως με τα σχέδια και τα όνειρα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Novartis, Ντανιέλ Βαζέλα, για την ίδρυση της δεύτερης σε μέγεθος φαρμακοβιομηχανίας στον κόσμο, μετά την Pfizer. Οικονομικοί κύκλοι είχαν αναφέρει χθες ότι η Novartis βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο συνομιλιών με διάφορες τράπεζες με την προοπτική δανειοδότησης των σχεδίων της αναφορικά με την εξαγορά της Aventis.

Hi-tech προσδοκίες

Η κινεζική επιχείρηση κατασκευής ημιαγωγών Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) αποκόμισε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια από αρχική δημόσια εγγραφή, ικανοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. H SMIC είναι η πέμπτη σε μέγεθος κατασκευάστρια επιχείρηση ημιαγωγών στον κόσμο. Σύμφωνα με τα λεχθέντα εμπειρογνωμόνων, το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών είναι δικαιολογημένο λόγω της προοπτικής που εμφανίζει ο κλάδος στην Κίνα.

Ιαπωνία: λιγότερες πτωχεύσεις

Ο αριθμός των ιαπωνικών επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό πτώχευση σημείωσε πτώση για δέκατο τέταρτο κατά σειρά μήνα, τον Φεβρουάριο, αλλά το επιχειρηματικό κλίμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσιάζει επιδείνωση, όπως ανέφερε χθες εταιρεία δημοσκοπήσεων στο Τόκιο. Σύμφωνα με την εταιρεία Teikoku Databank, ο αριθμός των υπό πτώχευση ιαπωνικών επιχειρήσεων εμφανίζει πτώση τον μήνα Φεβρουάριο κατά 23,8% σε ετήσια βάση, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 1.028 επιχειρήσεις.