ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H τρομοκρατία επέφερε μεγάλες απώλειες

H αμεσότητα της τρομοκρατικής απειλής σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και το γεγονός ότι -όπως ανέφεραν χθες πηγές των χρηματιστηριακών αγορών- η Αλ Κάιντα φαίνεται ότι κατάφερε, για πρώτη φορά, να επηρεάσει το αποτέλεσμα της κάλπης σε μία μεγάλη δημοκρατική χώρα, δημιούργησαν χθες τριγμούς στα θεμέλια των δυτικοευρωπαϊκών αγορών. Στη Μαδρίτη ειδικότερα, η αλλαγή της κυβέρνησης, που δημιουργεί και πολλά ερωτήματα ως προς την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί στο εξής, ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών σημείωσε χθες μεγάλες απώλειες, που κατά το κλείσιμο της αγοράς ανέρχονταν στο 4,04%. Στο Λονδίνο, ο FTSE100 έκλεισε χθες με απώλειες 1,22%, στις 4.412,9 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη, ο Xetra Dax έκλεισε σε απόσταση αναπνοής από τις 3.800 μονάδες, στις 3.810,76, με πτώση 2,67%. Στο Παρίσι, ο CAC40 απώλεσε χθες το 2,4% της αξίας του, κλείνοντας στις 3.573,84 μονάδες και στο Μιλάνο, ο MIB30, το 2,29%, κυμαινόμενος στο τέλος της συνεδρίασης στις 26.944. Στη Ζυρίχη, ο δείκτης SMI υποχώρησε χθες κατά 1,41% στις 5.620,3 ενώ ο δείκτης FTSE Eurotop 100 σημείωσε χθες πτώση της τάξεως του 1,87%, κλείνοντας στις 2.134,12 μονάδες.

Αναλυτές επισήμαιναν εξάλλου ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία, κυρίως από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως και το πιθανό πλήγμα στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και στη ζήτηση από τα τρομοκρατικά χτύπηματα στη Μαδρίτη, περιορίζουν τις πιθανότητες μιας υγιούς και γρήγορης οικονομικής ανάκαμψης και μαζί και την προοπτική της βελτίωσης της κερδοφορίας των εισηγμένων. Επίσης, το γεγονός ότι οι γενικοί δείκτες στην αγορά της Νέας Υόρκης άνοιξαν με σημαντική πτώση χθες, επέτεινε το κακό κλίμα στις αγορές της Ευρώπης.

Από τους κλαδικούς δείκτες, τις μεγαλύτερες πιέσεις υπέστη χθες εκείνος των ασφαλιστικών εταιρειών, σε ποσοστό 1,7%, ενώ επί μέρους κολοσσοί, όπως η Allianz, η Munich Re και η AXA, είδαν τη χρηματιστηριακή αξία τους να μειώνεται αντιστοίχως κατά 3%, 1,6% και 2,5%. Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal Europe, στο οποίο αναφέρεται ότι «μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων θεωρούν τη διαχείριση της διασφάλισης της συνέχειας της δραστηριότητάς τους -στην περίπτωση κατάστασης έκακτης ανάγκης- το σημαντικότερο θέμα για το οποίο πρέπει να φροντίσουν…».

Ωστόσο, άνοδο σημείωσαν χθες οι τιμές των μετοχών των πετρελαϊκών κολοσσών, μετά την αναβάθμισή τους από αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η αγορά του πετρελαίου προσφέρεται ως εναλλακτική λύση των χαμηλών και ασταθών αποδόσεων των χρηματιστηριακών αγορών.