ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Ναι… είναι αχάριστες οι αγορές. Το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, σοκαρισμένο από την απροσδόκητη ήττα της Δεξιάς του Αθνάρ στις εκλογές της Κυριακής, κατέρρευσε χθες χάνοντας άνω του 4% της αξίας του, και από την περασμένη «Μαύρη Πέμπτη» καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 8%. Λέτε, το «μαγειρείο» των επιθέσεων της Αλ Κάιντα να ευθύνεται για τη συντριβή του Λαϊκού Κόμματος και την προσωπική οδυνηρή του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, δίδοντας μια «αιματοβαμμένη» νίκη στους νέους Σοσιαλιστές του Θαπατέρο; Πάντως, η πολιτική «ομηρεία» του ηγέτη των Σοσιαλιστών και νέου πρωθυπουργού στα τρία εθνικιστικά κόμματα τον καθιστά ευάλωτο, καθώς θα υφίσταται συνεχείς δοκιμασίες. Το Σοσιαλιστικό κόμμα δεν έχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και, για να κυβερνήσει, θα στηρίζεται στο Κόμμα των Καταλανών.

Οι επενδυτές στη Wall Street και χθες παραδόθηκαν στα τρομοκρατικά απειλο-σενάρια της Αλ Κάιντα. Ωστόσο, τα χρηματιστήρια της Ευρώπης ήταν που δέχθηκαν και χθες το βαρύ πλήγμα των συνεπειών της αιματηρής επίθεσης στην καρδιά της ισπανικής πρωτεύουσας. Να επισημανθεί ότι από την Ευρώπη, κυρίως ήταν η Φρανκφούρτη που δοκιμάστηκε ξανά σκληρά, καθώς ο δείκτης Xetra DAX-30 των blue chips κατέρρευσε κλείνοντας με πτώση 2,67%. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης των blue chips FTSE-100 έχασε 1,22% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 των γαλλικών blue chips έχασε 2,40%.

Ωστόσο, η χθεσινή είδηση από τις ΗΠΑ είναι πολλαπλώς αξιοσημείωτη που αναφέρει ότι οι εισροές κεφαλαίων για επενδύσεις στις αμερικανικές αξίες είναι ιδιαίτερα υψηλές. Ετσι, επιβεβαιώνεται πλήρως ο Αλαν Γκρίνσπαν, που έχει δηλώσει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι από την πτώση του δολαρίου έχουν επηρεασθεί δυσμενώς οι εισροές κεφαλαίων στις ΗΠΑ». Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι ξένες καθαρές επενδύσεις σε αμερικανικές αξίες εκτοξεύθηκαν στα 100,2 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, δηλαδή ξεπέρασαν κατά πολύ τα 80,8 δισ. δολάρια του Δεκεμβρίου και τα 87,5 δισ. δολάρια του Νοεμβρίου, και σημαντικώς πολύ περισσότερα από τα 27,8 δισ. δολάρια του Οκτωβρίου και απείρως περισσότερα από τα 4,3 δισ. δολάρια του Σεπτεμβρίου. Αξίζει να επισημανθεί ότι στο σύνολο του περασμένου έτους οι εισροές κεφαλαίων στις ΗΠΑ ανήλθαν κατά μέσον όρο στα 59 δισ. δολάρια ανά μήνα, έναντι 47,9 δισ. δολαρίων το 2002, δηλαδή υπεραρκετά κεφάλαια για να καλύψουν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

«Η πτώση του δολαρίου δεν έχει προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις προς το παρόν», επισήμανε την περασμένη εβδομάδα στο Κογκρέσο ο Αλαν Γκρίνσπαν, υπογραμμίζοντας ότι «η πτώση αυτή είναι σωτήρια(!!!) για την άμβλυνση των εμπορικών ανισορροπιών». Δεν ανησυχεί, λοιπόν, για τις παρενέργειες της σημαντικής πτώσεως του δολαρίου ο κ. Γκρίνσπαν, ούτε φυσικά οι άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες. Στο ίδιο μήκος κύματος αφασικής ανησυχίας και οι χθεσινές δηλώσεις του Michael Moskow, προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας του Σικάγου, καθώς και του Robert Mc Teer, προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας του Ντάλας. O τελευταίος μάλιστα δήλωσε με στυλ ότι «ύστερα από τόσα χρόνια ισχυρού δολαρίου, δεν θα κάτσω να κλάψω για την ισοτιμία δολαρίου/ευρώ». Να σημειωθεί ότι το ευρώ καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 40% τα δύο τελευταία χρόνια, έναντι του δολαρίου.

Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Fed’s opemarket comittee, η οποία είναι η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, η Wall αισιοδοξεί. H κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα υπό τον Αλαν Γκρίνσπαν θα αποκαλύψει πολλά… Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κατά πόσο θα επαναλαμβάνεται στο ανακοινωθέν η επισήμανση ότι η αμερικανική οικονομία έχει μπει στην ασφαλή τροχιά της σταθερής αναπτυξιακής πορείας. O Αμερικανός τραπεζίτης έχει υποστηρίξει ότι η σημαντική κυκλική διόρθωση έχει ήδη αντιστραφεί και ότι η δραστηριότητα ενισχύεται. «H οικονομική δραστηριότητα και η αισιοδοξία της βιομηχανίας και της επιχειρηματικής Αμερικής ως προς το μέλλον έχουν αποκατασταθεί», επισημαίνεται στην τελευταία έκθεση της FED. Ωστόσο, το γεγονός ότι ανακάμπτει σταθερά μεν -αλλά με αργούς ρυθμούς- η αγορά εργασίας, ανησυχεί τη Wall Street όσο και την Ουάσιγκτον. H FED έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι θα κρατήσει τα επιιτόκια του δολαρίου στο 1%, δηλαδή στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα των 45 ετών, όσο καιρό χρειασθεί, και ως εκ τούτου δεν θα γίνει καμία κίνηση. Σήμερα η FED θα διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα.