ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακόμα υψηλότερα οι τιμές του πετρελαίου

Νέα άνοδο σημείωσαν, χθες, οι τιμές πετρελαίου φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα μηνών, καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων που συντελέστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Μαδρίτη και, ειδικότερα, για την παγκόσμια προσφορά αυτής της βασικής πηγής ενέργειας. H τιμή του Brend αφού ξεπέρασε κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης τα 33,20 δολάρια το βαρέλι, στη συνέχεια υποχώρησε κατά περισσότερο από 5 σεντς. Στις ΗΠΑ, η τιμή του αργού πετρελαίου έχει σημειώσει αύξηση 4,5% εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ η μέση τιμή του κυμαίνεται από τις αρχές του 2004 στα 35 δολάρια το βαρέλι, αντικατοπτρίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι όταν οι τιμές πετρελαίου ξεπερνούν τα 30 δολάρια το βαρέλι, τότε δημιουργούνται εμπόδια στον τομέα της ανάπτυξης, ενώ, παράλληλα, οι καταναλωτές συγκρατούν τις δαπάνες τους. O Αντον Μποέρνερ, επικεφαλής της ένωσης εξαγωγέων στη Γερμανία, δήλωσε, χθες, πως οι τιμές πετρελαίου αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο στην ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας απ’ ό,τι η ισοτιμία του ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Μποέρνερ η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί, φέτος, μεταξύ των 37 – 38 δολαρίων, ενώ θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεπεράσουν ακόμα και τα 40 δολάρια.

Η ανοδική πορεία του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές πυροδοτείται από τις όλο και περισσότερες υποψίες ότι το δίκτυο της Αλ Κάιντα συνδέεται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Μαδρίτης. Παράλληλα, όμως, επικρατεί ανησυχία για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, δεδομένου ότι τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ σχεδιάζουν να περιορίσουν την ημερήσια παραγωγή τους, σε μια εποχή που η ζήτηση ενέργειας στην Κίνα είναι ιδιαιτέρως υψηλή.