ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Χθες η Wall Street επανεκτίμησε τη γενναιοδωρία του Αλαν Γκρίνσπαν, αντλώντας δύναμη και δυναμική από την τακτική του και αγνόησε τη φονική βομβιστική έκρηξη στη Βαγδάτη. Φυσικά, όλες οι κινήσεις της FED και του Αλαν Γκρίνσπαν είναι προληπτικές και επιθετικές, διασφαλίζοντας αρκούντως την αμερικανική οικονομία που θα πρέπει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η συναρπαστική εικόνα που αναδίδει η κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων κάνει ανάρπαστες τις μετοχές τους. Τα σημαντικά κέρδη που ανακοίνωσαν ο κολοσσός FedEx και η επενδυτική τράπεζα Bear Stearns προσείλκυσαν και τους πλέον διστακτικούς. Και οι τρεις δείκτες -ο Dow Jones, ο Standard & Poor’s 500 και ο Nasdaq- απόλαυσαν ένα ξέσπασμα ανόδου, προεξοφλώντας ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναδίδει πληθώρα καλών στοιχείων και θα αντιμετωπισθεί το μείζον πρόβλημα της ασθενικής αγοράς εργασίας.

Απλώς προχθές ο Αλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος είναι ο κύριος υπεύθυνος που συντάσσει το ανακοινωθέν, επανέλαβε την υπόσχεση ότι έχει «ακόμη υπομονή» και ότι θα παραμείνουν τα επιτόκια στα τωρινά χαμηλά επίπεδα στο ορατό μέλλον… Στόχος της «νέας γλώσσας» του ανακοινωθέντος ήταν να ενισχυθεί η αμερικανική οικονομία και οι επιχειρήσεις ώστε να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Και αποφάσισαν ομοφώνως να αφήσουν στα ίδια επίπεδα του 1% το βασικό επιτόκιο-κλειδί, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα 46 ετών. Να θυμίσω ότι ο Αλαν Γκρίνσπαν έχει μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια 13 φορές από τον Ιανουάριο του 2001 ώς τον περασμένο Ιούνιο, από το 6,5% στο 1%. Στο σύνθετο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της FOMC, επισημαίνεται ότι: «Τώρα έχουν μεν εξισορροπηθεί οι τάσεις των τιμών (πληθωρισμός / αποπληθωρισμός) και η οικονομική δραστηριότητα μαζί με την παραγωγή έχουν ανακτήσει ταχείς ρυθμούς, ωστόσο η αγορά εργασίας παραμένει ασθενική».

– O 8ος προϋπολογισμός του υπουργού Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, από την 1η Μαΐου του 1997 που οι νέοι Εργατικοί του Τόνι Μπλερ κέρδισαν για πρώτη φορά την εξουσία, χαιρετίσθηκε με ικανοποίηση χθες στο Σίτι. Απλώς ο αρχιτέκτονας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπλερ δεν έκανε καμία έκπληξη στο επίμαχο θέμα της φορολογίας. Ομως ανοίγει ο δρόμος για νέα αύξηση των επιτοκίων. Να θυμίσω ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού έχει ήδη αυξηθεί στο 4%, με συνέπεια τα βρετανικά επιτόκια να αυξήσουν τη διαφορά τους κυρίως με το επιτόκιο του δολαρίου και με το επιτόκιο του ευρώ. Να επισημανθεί ότι το μεγάλο παιχνίδι της κερδοσκοπίας αναπτύχθηκε χθες με επίκεντρο τη στερλίνα, που εκτοξεύθηκε στα 1,8181 δολάρια. Τι υπέροχα κέρδη εντός μιας ημέρας…

Να επισημανθεί ότι το Σίτι εξακολουθεί να υπερασπίζεται την πολιτική του Τόνι Μπλερ. Και οι Βρετανοί, ενώ απεχθάνονται το ευρώ, επανεξέλεξαν θριαμβικά επί δύο πενταετίες τον Τόνι Μπλερ. Το σύνθημα «σώστε τη στερλίνα» από το ευρώ, στο οποίο στήριξε στην κυριολεξία η Δεξιά τη δική της πολιτική σωτηρία, από μόνο του αποδείχθηκε ανεπαρκές… O Τόνι Μπλερ επανεξελέγη θριαμβικά τον Ιούνιο του 2001 στις βρετανικές κοινοβουλευτικές εκλογές. Απλώς να θυμίσω ότι την 1η Μαΐου του 1997, ο Τόνι Μπλερ κέρδισε για πρώτη φορά την εξουσία για το κόμμα των Εργατικών από το 1979.

Να επισημανθεί ότι ο βρετανικός λαός εξακολουθεί στην πλειοψηφία του να μην επιθυμεί να αποκτήσει το ευρώ και να εγκαταλείψει τη στερλίνα. Απλώς ο Μπλερ μετέθεσε χρονικά για πολλοστή φορά την απόφαση στο κρίσιμο και επίμαχο θέμα της ένταξης της στερλίνας στο ευρώ με το επιχείρημα «η οικονομία της χώρας του δεν είναι ακόμη(!!!) έτοιμη». Τα μισόλογα και οι αοριστίες για την ημερομηνία που θα διεξαχθεί το περιβόητο δημοψήφισμα, τώρα μεταφέρθηκαν για φέτος! Φυσικά, ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν είναι που θα φροντίσει να ανταποκριθεί η οικονομία στα κριτήρια σύγκλισης που έχει ορίσει η κυβέρνηση Μπλερ για την ένταξη στο ευρώ και που θα πει το οκέι. Λέγεται ότι την πολιτική του σωτηρία ο Μπλερ την οφείλει στον Μπράουν, που έπεισε ορισμένους από τους επικεφαλής των διαφωνούντων με αντάλαγμα την υπόσχεση από τον Μπλερ ότι εκείνος θα είναι ο αρχηγός που θα οδηγήσει τους Εργατικούς στις επόμενες εκλογές.