ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ: συζητήσεις για μετάθεση του χρόνου μείωσης της παραγωγής

Ντόχα. Την πιθανότητα να μετατεθεί χρονικά η προβλεπόμενη για τον μήνα Απρίλιο μείωση παραγωγής του ΟΠΕΚ έθιξαν χθες, μεταξύ άλλων ζητημάτων, οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών του συνασπισμού. Το θέμα ετέθη με αφορμή την έντονα ανοδική πορεία του «μαύρου χρυσού», η οποία έφθασε το ρεκόρ των τελευταίων δεκατριών ετών την προηγούμενη εβδομάδα? βασικοί λόγοι ήταν η τόνωση της κινεζικής ζήτησης, η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην απρόσκοπτη προμήθεια πετρελαίου από πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις. Πάντως, η καθυστέρηση καθώς και άλλες εναλλακτικές θα συζητηθούν εν εκτάσει στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα, 31 Μαρτίου, στη Βιέννη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ομπαΐντ μπιν Σαΐφ αλ-Νασέρι. Ερωτηθείς ο αξιωματούχος εάν είχε αναφερθεί μια πιθανή ημερομηνία για τη χρονική μετάθεση περικοπής της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, απάντησε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη τίποτε? πιθανώς, πάντως, να μην υπάρξει μείωση μέχρι τον Ιούνιο.

Υπό τις συνθήκες αυτές, χθες, η τιμή του Brent στο Λονδίνο σημείωσε κάμψη κατά 44 σεντς, στα 32,82 δολάρια. Θα πρέπει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί σημαντικά, αφ’ ης στιγμής ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 4% από την 1η Απριλίου, με το σκεπτικό ότι πρέπει να περιοριστούν οι προμήθειες του δευτέρου τριμήνου, οπότε και λόγω κλίματος η ζήτηση μειώνεται. Από πλευράς του, ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ, Αμπντουλάχ αλ Ατίγια, δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με καμία μεταβολή των συμπεφωνημένων, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν άκουσε σχετική πρόταση από κάποια χώρα του ΟΠΕΚ.

Ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, Χακίμ Κέλι, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις υψηλές τιμές του αργού, αν και υπογράμμισε ότι τα περιθώρια παρέμβασης του ΟΠΕΚ επ’ αυτού του θέματος είναι μικρά. «Φυσικά και μας προβληματίζει η όλη κατάσταση και αυτό συμβαίνει πάντα ανεξάρτητως, εάν οι τιμές είναι υψηλές ή χαμηλές», υπογραμμίζει. «Πάντως, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να ανακόψουμε την άνοδό τους. Ηδη οι περισσότεροι εξ υμών παράγουμε υπεράνω των ποσοστώσεών μας. Οπότε, εάν ούτως ή άλλως έχουμε φθάσει στα όρια της παραγωγικής μας ικανότητας και οι τιμές είναι ενισχυμένες, προφανώς συνηγορούν υπέρ αυτής της καταστάσεως άλλοι παράγοντες».

Στους κερδοσκόπους

Μία εξήγηση αποπειράθηκε να δώσει ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι, τονίζοντας ότι οφείλεται η άνοδος στους κερδοσκόπους των αγορών και στα χαμηλά αποθέματα των ΗΠΑ. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι ακόμα ουδείς γνωρίζει εάν τελικώς μετατοπιστεί η ημερομηνία έναρξης των περικοπών. Από τον Δεκέμβριο και μετά, η τιμή αναφοράς του αργού για τον ΟΠΕΚ διαμορφώνεται σχεδόν χωρίς διακοπή σε επίπεδα υψηλότερα της ζώνης διακύμανσης των 22-28 δολαρίων το βαρέλι και φθάνει τα 33,01 δολάρια. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας θα υπάρξει πλεόνασμα πετρελαίου το δεύτερο τρίμηνο, οπότε και η ζήτηση υποχωρεί με το τέλος του χειμώνα. Με την προοπτική αυτή, στο πρώτο τρίμηνο τα μέλη του ΟΠΕΚ παράγουν ανεπισήμως υπεράνω των ποσοστώσεων, ώστε να επωφεληθούν των υψηλών τιμών.