ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο μισού δισ. ευρώ στη Microsoft επέβαλε η Κομισιόν

Βρυξέλλες. Σε περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Microsoft για παραβίαση της νομοθεσίας περί υγιούς ανταγωνισμού. Επιπλέον, ο κολοσσός καλείται να λάβει άμεσα μέτρα, ώστε να μην παρεμποδίζει πλέον την ομαλή λειτουργία των ανταγωνιστριών του στη δημιουργία λογισμικού. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο, το υψηλότερο, που έχει ποτέ επιβάλει η Κομισιόν, ανέρχεται σε 497,2 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι 611,8 εκατομμύρια δολάρια, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο του 1% του ρευστού της εταιρείας. «H σημερινή απόφαση αποκαθιστά τους όρους λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και εδραιώνει σαφείς αρχές για τη μελλοντική συμπεριφορά μιας εταιρείας με αυτήν την ιδιατέρως δεσπόζουσα θέση», ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος επίτροπος Ανταγωνισμού Μάριο Μόντι, ο άνθρωπος που χειρίστηκε την υπόθεση και είχε τις διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής της Microsoft, οι οποίες δεν κατέληξαν σε συμβιβασμό.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο όμιλος θα πρέπει εντός τριμήνου να προσφέρει μία νέα εκδοχή του λειτουργικού της συστήματος, δηλαδή των Windows χωρίς να συνοδεύεται από το οπτικοακουστικό πρόγραμμα Windows Media Player. Παράλληλα, εντός τετραμήνου θα πρέπει να παράσχει ολοκληρωμένη και ακριβή ενημέρωση στις ανταγωνιστικές εταιρείες κατασκευής σέρβερ. Οι Βρυξέλλες θα τοποθετήσουν ειδική επιτροπή για να παρακολουθεί την ορθή εφαρμογή των αποφάσεών της. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την κρίση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πρόγραμμα των Windows, το οποίο χρησιμοποιείται σε ποσοστό άνω του 95% των προσωπικών υπολογιστών διεθνώς, χαρακτηρίζεται «σχεδόν μονοπωλιακό».

Ο εκπρόσωπος της Microsoft, Τομ Μπρουκς, εξέφρασε την άποψη ότι ο προτεινόμενος από την εταιρεία διακανονισμός θα ωφελούσε πολύ περισσότερο τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Οι σχετικές συζητήσεις με τον κ. Μόντι έληξαν ανεπιτυχώς την περασμένη εβδομάδα. Πάντως, η Microsoft θα εφεσιβάλει την απόφαση, αποπειρώμενη να καθυστερήσει την εφαρμογή των αποφάσεων μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, δηλαδή έπειτα από επτά και πλέον χρόνια. Παρά ταύτα, η Κομισιόν δεν πρόκειται να επιβραδύνει τις δύο άλλες έρευνες, που διεξαγάγει αυτήν την περίοδο για τη Microsoft και πάλι, άλλωστε, το δεδικασμένο του προστίμου θα διευκολύνει την κατάστασηΡόιτερς