ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Με πιστοποιητικά συμμετοχής και όχι απευθείας οι επενδύσεις κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου στην Ινδία

Εάν θα επιτραπεί ή όχι στα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου να επενδύουν απευθείας στις αγορές της Ινδίας, θα αποφασισθεί στο άμεσο μέλλον από την ανάλογη ρυθμιστική αρχή της χώρας. Επί του παρόντος, τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου επενδύουν στις ινδικές αγορές μέσω πιστοποιητικών συμμετοχής, τα οποία είναι ουσιαστικά επενδυτικά μέσα που αντιπροσωπεύουν πακέτα μετοχών που πρόκειται να αγορασθούν όταν ασκηθεί το ανάλογο option. Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Κεφαλαιαγοράς της χώρας (Securities and Exchange Board of India, SEBI), «συγκεντρώνουμε πληροφορίες για τη λειτουργία των hedge funds και το πώς ρυθμίζονται παγκοσμίως». H έρευνα της SEBI βρίσκεται σ’ ένα ώριμο στάδιο και βασίζεται στις υπάρχουσες επενδυτικές μεθόδους, όπως και στην εμπειρία των ρυθμιστικών αρχών ανά τον κόσμο, τόνισε ο εκπρόσωπος της SEBI. Διατηρώντας την ανωνυμία του, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Ηδη συζητούμε το περιεχόμενο της έκθεσης με την Τράπεζα Αποθεμάτων της Ινδίας και άλλους κυβερνητικούς φορείς για να αποφασίσουμε εάν θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στα hedge funds να επενδύουν απευθείας». Σημειωτέον ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ινδίας το δημοσιονομικό έτος που θα λήξει τον Μάρτιο του 2004 προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 8%, καθιστώντας την εν λόγω οικονομία μία από ταχύτερα αναπτυσσόμενες του κόσμου. Συνεπώς, η χώρα έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης για τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, ενώ οι ξένοι επενδυτές, εν τω συνόλω, επένδυσαν πέρυσι 6,7 δισ. δολάρια.

Νέες εναλλακτικές επενδύσεις από την CSFΒ

Νέα μονάδα εναλλακτικών επενδύσεων, η οποία θα συμπεριλαμβάνει ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, μέχρι και κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, θα δημιουργήσει η Credit Suisse First Boston, διορίζοντας ως επικεφαλής της τον Μπένετ Γκούντμαν, έναν από τους κορυφαίους επενδυτικούς τραπεζίτες της. H νέα μονάδα θα ονομαστεί Alternative Capital Divisioκαι εκτιμάται ότι θα εξασφαλίζει ετήσια κέρδη της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, καθότι θα αναλάβει τη διαχείριση κεφαλαίων, ύψους 50 δισ. δολαρίων, για την επόμενη πενταετία.

Κίνα: πλαφόν για το ξένο συνάλλαγμα

Πλαφόν στο ποσό ξένου συναλλάγματος που θα μετατρέπουν οι Κινέζοι σε γουάν σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να τερματίσει τις κερδοσκοπικές κινήσεις που επωφελούνται από το ενδεχόμενο της ανατίμησης του εθνικού νομίσματος της χώρας. Σημειωτέον ότι οι κάτοικοι της χώρας, κατά παράδοση, έδειχναν μια προτίμηση στο δολάριο εν αντιθέσει με το γουάν, αλλά τα σενάρια που φέρουν την κυβέρνηση να προχωράει στην ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος έχει πυροδοτήσει μεγάλες εισροές κερδοσκοπικού χρήματος, οι οποίες το 2003 ανήλθαν στα 40 με 50 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Standard & Poor’s.