ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Ισπανός πάλι στη θέση του Σόλανς

Ενας συμπατριώτης του απερχόμενου Εουχένιο Δομίνγκο Σόλανς θα πληρώσει τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (EKT). Συγκεκριμένα, χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέλεξαν τον Ισπανό πανεπιστημιακό Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ-Πάραμο στη θέση του κ. Σόλανς, του οποίου η θητεία λήγει στις 31 Μαΐου. H όλη διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη αποδείχθηκε, δεδομένου ότι υπήρξε πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, εφόσον και η Ιρλανδία και το Βέλγιο είχαν προτείνει τους δικούς τους ανθρώπους. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, εφόσον ούτε η μία ούτε ή άλλη δεν έχουν εκπροσωπηθεί μέχρι στιγμής στην ΕΚΤ.

Πρώτη η GoldmaSachs

Αμετακίνητη στην πρώτη θέση μεταξύ των διεθνών τραπεζών, οι οποίες παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, παραμένει η GoldmaSachs. H ισχυρή αμερικανική τράπεζα είδε το πρώτο τρίμηνο του 2004 τον όγκο των επιχειρηματικών συμφωνιών, στις οποίες διαδραμάτιζε ρόλο συμβούλου, να αυξάνεται κατά 80%. Στις έξι πρώτες τράπεζες συγκαταλέγονται ακόμα η MorgaStanley, η JP Morgan, η Merrill Lynch και η Citigroup, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία. Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί ότι μεταξύ των δέκα πρώτων εξασφάλισε μία θέση η γαλλική BNP Paribas, πράγμα το οποίο σπανίως συμβαίνει για ευρωπαϊκές τράπεζες. Κι αυτό οφείλεται στην προσφορά που έχει υποβάλει η γαλλική φαρμακευτική Sanofi Synthelabo για τη γαλλο-γερμανική Aventis και αποτιμάται σε 46 δισ. ευρώ.

Η μάχη των σούπερ μάρκετ

Σε πώληση της αμερικανικής της αλυσίδας Shaw προχωρεί η J Sainsbury, αποπειρώμενη να αντεπεξέλθει στον πόλεμο τιμών, ο οποίος διεξάγεται μεταξύ των μεγάλων σούπερ μάρκετ στη Βρετανία. H J Sainsbury, η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας, θα εκχωρήσει αντί 2,5 δισ. δολαρίων τη Shaw στην επίσης αμερικανική Albertson, τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ. Με τα έσοδα θα μπορέσει να ενισχύσει τις επενδύσεις της στη Βρετανία και να θυσιάσει ορισμένα περιθώρια κέρδους, ώστε να καταστεί δυνατόν να ανακτήσει πελατεία, την οποία απώλεσε εξαιτίας των μεγάλων εκπτώσεων των ανταγωνιστών της. Οι τέσσερις βασικές αλυσίδες είναι η Tesco, η Asda, την οποία ελέγχει η αμερικανική Wal-Mart, η ισχυρότερη παγκοσμίως, η J Sainsbury και η Μorrison.

Αισιοδοξεί η ιταλική ΤΙΜ

Καλύτερες ημέρες έρχονται για τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες εν γένει και αυτό το επιβεβαιώνει και η πορεία της Telecom Italia Mobile. Συγκεκριμένα, η θυγατρική της Telecom Italia στην κινητή τηλεφωνία ανακοίνωσε ότι θέτει υψηλότερους στόχους εσόδων και κερδών από τις πρωτεύουσες δραστηριότητές της κυρίως λόγω της αναμενόμενης ανάπτυξης στη Λατινική Αμερική και λόγω της εισαγωγής νέων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, η Telecom Italia Mobile δήλωσε ότι τα έσοδά της την περίοδο 2004-2006 αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσον όρο άνω του 8% ετησίως, ενώ τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε διψήφιο ποσοστό. Εάν δε αφαιρεθούν από τις προβλέψεις οι μετατροπές των νομισμάτων, τότε τα έσοδα θα αυξηθούν 10% και τα κέρδη άνω του 12% ετησίως.