ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πεκίνο καλεί Μόσχα για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα

Κάνοντας τη σκέψη πως η Νέα Υόρκη ηλεκτροδοτείται από το Κεμπέκ και το Σάο Πάολο από την Παραγουάη, ο Βίκτορ Μινάκοφ ακούμπησε τη μύτη του μολυβιού σε χάρτη της ρωσικής Απω Ανατολής και είδε στο νου του αυτό το διαβρωμένο τοπίο να βοηθάει στην ηλεκτροδότηση της Κίνας, του εργοστασίου του 21ου αιώνα στον κόσμο…

Καθώς οι διακοπές ρεύματος απειλούν τη βιομηχανική ανάπτυξη της Κίνας, η χώρα αυτή στρέφει το βλέμμα όλο και πιο συχνά προς Βορρά, όπως έκαναν με τον Καναδά τα στελέχη των αμερικανικών εταιρειών παραγωγής ενέργειας κατά τη δεκαετία του ’60. Μόλις το 3% των δυνατοτήτων παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας αξιοποιείται σε μεθόριες περιοχές της ρωσικής Απω Ανατολής, μιας ορεινής περιφέρειας με πυκνότητα πληθυσμού αντίστοιχη με εκείνη του Μέιν.

Καθώς η νέα ρωσική νομοθεσία επιτρέπει τις ξένες επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, απεσταλμένοι του Χαμπαρόφσκ, έδρας της περιφερειακής εταιρείας παραγωγής, επισκέφθηκαν πρόσφατα το Πεκίνο για να συζητήσουν προτάσεις χρηματοδότησης φραγμάτων από Κινέζους. «Στην Κίνα, πολλές ισχυρές βιομηχανίες θα ασκήσουν πιέσεις φέτος για την εισαγωγή ενέργειας από τη Ρωσία», προβλέπει ο κ. Μινάκοφ, γενικός διευθυντής της Vostok-Energo, μονάδας εξαγωγών του ρωσικού μονοπωλίου ηλεκτρικής ενέργειας, Unified Energy System, στη ρωσική Απω Ανατολή. «Το 30% των εργοστασίων που είδαμε δεν λειτουργούσε λόγω έλλειψης ηλεκτρικού», τόνισε, αναφερόμενος σε περιοδεία που έκανε τον Ιανουάριο σε κινεζική μεθόριο περιοχή. «Χρειάζονται 1-2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως και είναι έτοιμοι να τις αγοράσουν».

Αύξηση της κατανάλωσης

Οι Κινέζοι είχαν προβλέψει πέρυσι ετήσια αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού κατά 5%. Ωστόσο, η πραγματική αύξηση έφθασε το 15%. H Βορειοανατολική Κίνα αναμένεται να εξαντλήσει το υπάρχον παραγωγικό δυναμικό της ώς το 2010 (άλλωστε, και η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα έχει τριπλασιασθεί από το 1980, ενώ η παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη). O κ. Μινάκοφ αναμένει τετραπλασιασμό των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας προς την Κίνα. Και αν οι επενδύσεις προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, η εταιρεία του θα εξάγει στην Κίνα και στις δύο Κορέες 7 δισ. κιλοβατώρες ετησίως ώς το 2010. Σύμφωνα με στοιχεία του ιαπωνικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ενέργειας, 7 δισ. κιλοβατώρες θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του Πεκίνου περίπου για 58 ημέρες… Μακροπρόθεσμα, η περιφέρεια προβλέπεται ότι θα είναι σε θέση να εξάγει προς τους γείτονές της στη Βορειοανατολική Ασία 50 δισ. κιλοβατώρες, επίπεδο διπλάσιο από τις συνολικές εξαγωγές ηλεκτρισμού της Ρωσίας σήμερα. H Vostok-Energo σχεδιάζει να ολοκληρώσει το φθινόπωρο την κατασκευή γραμμής μήκους 1.000 μιλίων και χωρητικότητας 500 κιλοβόλτ, που ξεκινάει από το προσφάτως αποκτηθέν φράγμα υδροηλεκτρικής ενέργειας Μπουρέγια και καταλήγει έξω από το Βλαδιβοστόκ, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Με στόχο τη μεταφορά ρωσικής ενέργειας στη Νότια Κορέα, η γραμμή διαθέτει τους ψηλότερους πυλώνες στη Ρωσία.

Το τίμημα για την πρόσβαση στη Νότια Κορέα και τις τόσο υψηλές τιμές που καταβάλλει για ηλεκτρική ενέργεια είναι το πέρασμα από τη Βόρεια Κορέα. Οι αναλυτές θεωρούν αυτήν τη γραμμή μέρος ευρύτερης διεθνούς πρωτοβουλίας, που θα επιτρέπει τη διέλευση ως αντάλλαγμα για την πραγματοποίηση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Πιονγιάνγκ υπό διεθνή έλεγχο. Για να φθάσει στην Ιαπωνία, την πλουσιότερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας, η Vostok-Energo πρότεινε την επέκταση υποθαλάσσιων γραμμών από εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου στο νησί Σαχαλίν ώς τα μεγάλα ιαπωνικά αστικά κέντρα. Ωστόσο, καθώς η κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας στην Ιαπωνία είναι περίπου δεκαπλάσια από εκείνη της Βόρειας Κίνας, κρίνεται πως η σημαντική αύξηση της ζήτησης θα προέλθει από την Κίνα, όπου οι τιμές είναι παρεμφερείς με τις ρωσικές.

Χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση είναι σοβαρό εμπόδιο για τα έργα αυτά. H Vostok-Energo διαθέτει ελάχιστα χρήματα για επενδύσεις, ενώ δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου προηγούμενο επενδύσεων ξένων εταιρειών στον ρωσικό κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, «η Ρωσία δεν θα κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι της για να στείλει έστω κι ένα κιλοβάτ νότια, αν δεν χρηματοδοτηθεί». Κάποιες πολυεθνικές εταιρείες ήδη προσελκύονται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Σαχαλίν. Πέρυσι, ξεκίνησαν πρόγραμμα επένδυσης 1 δισ. δολ. ετησίως για την ερχόμενη 10ετία. Αυτό προκάλεσε εκτόξευση κατά 50% των ξένων επενδύσεων στη Ρωσία το περασμένο έτος, στα 29,7 δισ. δολ. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η δυναμική παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στη ρωσική Απω Ανατολή θα συνδυασθεί με τις ελλείψεις που εκτιμάται ότι θα έχει η Κίνα και θα προσελκύσει ξένα κεφάλαια. «H δυναμική υπάρχει», εκτιμούν, «χρειάζεται όμως μακροπρόθεσμα συμβόλαια και σχέσεις».