ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κλίμα ευφορίας και υψηλών προσδοκιών

Για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση επικράτησαν χθες ανοδικές τάσεις στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές, με την άνοδο στη Wall Street να ενθαρρύνει τους επενδυτές σε επιστροφή ακόμη και στις μετοχές κλάδων αυξημένου κινδύνου, όπως είναι της υψηλής τεχνολογίας. Χθες όμως υπήρξε κι ένας αντικειμενικός λόγος για τον οποίο επικράτησε ευφορία στα διεθνή χρηματιστήρια: η BP, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, υποσχέθηκε την απόδοση «ικανών» μερισμάτων στους μετόχους της τα επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του πετρελαίου, που αφήνουν μεγάλα περιθώρια κέρδους. O πετρελαϊκός κολοσσός είδε χθες τη χρηματιστηριακή αξία του να αυξάνεται κατά 2%, ενθαρρύνοντας σε άνοδο και άλλες μετοχές του κλάδου.

Ευνοημένες ήταν χθες και οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας, μετά την ανακοίνωση της Volkswageότι οι πωλήσεις της στην Κίνα αυξήθηκαν πέρυσι κατά 40%. H είδηση ενίσχυσε την τιμή της μετοχής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 2,6%.

Ικανή άνοδο, της τάξεως του 1,6%, σημείωσε χθες η τιμή της μετοχής της Credit Suisse, από πηγές της οποίας αναφέρθηκε σε εφημερίδα το Σαββατοκύριακο, ότι υπάρχουν αρκετές εταιρείες με τις οποίες θα μπορούσε να προωρήσει σε συγχώνευση, ως απάντηση στις συγχωνεύσεις κολοσσιαίων τραπεζών τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ. Σημαντική άνοδο, της τάξεως του 5,3%, σημείωσε και η τιμή της μετοχής της γαλλικής διαφημιστικής εταιρείας JCDecaux, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά των αφισών δρόμου και άλλες μεθόδους προβολής σε ανοιχτούς χώρους. Φήμες έφεραν χθες την JCDecaux να συνεργάζεται με κάποιον τρόπο με τη Viacom, τον αμερικανικό όμιλο του κλάδου της ψυχαγωγίας, ο οποίος «αναγνώρισε» προ εβδομάδος ότι πρέπει να βελτιώσει τη θέση του στην αγορά διαφήμισης σε ανοιχτούς χώρους. Ενισχυτικά λειτούργησε επίσης για τις τιμές των μετοχών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών η αναβάθμιση της επενδυτικής κατηγορίας της μετοχής της Telecom Italia και της θυγατρικής της, της κινητής τηλεφωνίας, Telecom Italia Mobile, εκ μέρους της επενδυτικής τράπεζας LehmaBrothers. H ένταξη εξάλλου της μετοχής της BHP Βillitoστο ενδεικτικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της JP Μorgaώθησε τη χρηματιστηριακή αξία της βρετανο-αυστραλιανής εταιρείας εξόρυξης πρώτων υλών, σε άνοδο κατά 1,7%.

Ωστόσο, το ράλι τιμών των μετοχών συνεχίσθηκε χθες στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, εν μέσω και των ολοένα και πιο έντονων φημών, αλλά και μεγάλων πλέον προσδοκιών περί επικείμενης μείωσης των επιτοκίων του ευρώ. Το γεγονός είχε, άλλωστε, ως αποτέλεσμα την άσκηση πτωτικών πιέσεων χθες στο ενιαίο νόμισμα, ενώ στην πελιοψηφία τους οι γενικοί δείκτες έκλειναν ενισχυμένοι σε ποσοστό άνω του 1%.