ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

H στήλη, λοιπόν, δεν αισθάνεται πλέον μοναξιά καθώς η ισχυρή εικόνα της αμερικανικής οικονομίας ενισχύεται καθημερινώς από τα αισιόδοξα στοιχεία, το «τζάμπα» χρήμα που συνεχίζει να προσφέρει γενναιόδωρα ο Αλαν Γκρίνσπαν, την υψηλή κερδοφορία των επιχειρηματικών κολοσσών και τη δυναμική επέκταση της αμερικανικής βιομηχανίας. Στη Wall Street είναι βέβαιοι παρά ποτέ. Οι blue chip μετοχές του Dow Jones μαζί με τις 500 του S&P και τις high- tech του Nasdaq έγιναν χθες ανάρπαστες. Το νέο χρήμα επενδύεται αφειδώς μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων στις αμερικανικές μετοχές. Οι εισροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια ανήλθαν με ρυθμούς-ρεκόρ στα 60 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 56 δισ. δολαρίων που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2000!!!

Τώρα, όλοι ακολουθούν την κατεύθυνση του έξυπνου χρήματος της Wall Street. Με αφετηρία την 11η Μαρτίου του 2003, όταν μόνον αυτό και η στήλη πρόβλεπαν την «ταχεία νίκη» της Αμερικής του Μπους στο Ιράκ, το ράλι ύστερα από την ανάπαυλα επανήλθε. Τώρα από το ναδίρ του Μαρτίου, τόσο ο Dow Jones όσο και ο Standard & Poor’s 500 καταγράφουν αλματώδη άνοδο της τάξεως περίπου του 40%, ενώ ο Nasdaq κερδίζει περίπου 65%.

Παράλληλα, η συναρπαστική εικόνα που αναδίδει η κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων, κάνει ανάρπαστες τις μετοχές τους. Και οι τρεις δείκτες -ο Dow Jones, ο Standard & Poor’s 500 και ο Nasdaq- απόλαυσαν χθες ένα ξέσπασμα ανόδου, προεξοφλώντας ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναδίδει πληθώρα καλών στοιχείων και θα αντιμετωπισθεί το μείζον πρόβλημα της ασθενικής αγοράς εργασίας. Μικροί και μεγάλοι επενδυτές, συντηρητικοί και κερδοσκόποι, το έξυπνο και το βρώμικο χρήμα, έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από τα κέρδη τους και βέβαιοι για το αύριο.

Ενώ, προεξοφλείται από τις αγορές και μείωση των επιτοκίων του ευρώ σε ποσοστό 40%. Τώρα στοιχηματίζουν ότι η EKT θα εξαναγκασθεί να μειώσει το επιτόκιο του ευρώ στη συνεδρίαση του Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι δεν το ομολογεί… Ενώ για την επικείμενη συνεδρίαση της EKT, που πραγματοποιείται την 1η Απριλίου, το επιτόκιο του ευρώ θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα του 2%, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα στην 6ετή ιστορία της EKT και τα χαμηλότερα στην Ευρώπη από το 1945!!! Ομως, τα επιτόκια του δολαρίου βρίσκονται στο 1%, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα 46 ετών. Να επισημανθεί ότι το ευρώ, επειδή ακριβώς προσφέρει υψηλότερη απόδοση επιτοκίων, έχει προσελκύσει κυρίως τα διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια, δεδομένου ότι επενδύσεις σε αξίες εκπεφρασμένες σε δολάρια δεν είναι αποδοτικές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του ευρώ.

Οντως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει «περιθώρια ελιγμών» να μειώσει το επικόκιο του ευρώ. Βεβαίως, τα περιθώρια πλέον στενεύουν για τους τραπεζίτες της EKT. Ομως, αυτοί νομίζουν πως κερδίζουν χρόνο, κρυβόμενοι πίσω από τις λέξεις και προσπαθούν να δικαιολογηθούν καλλιεργώντας ελπίδες. Πάντως, ήδη, η σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των πολιτικών και της Κεντρικής Τράπεζας γύρω από το επίμαχο θέμα της κατεύνθυνσης των επιτοκίων στη Ζώνη του Ευρώ, παίρνει διαστάσεις. Οι σαφείς πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, υπενθύμισαν την πάλαι ποτέ σύγκρουση μεταξύ πολιτικών και τραπεζιτών της Ζώνης του Ευρώ.

Η πολύ καλύτερη από την προσδοκώμενη εικόνα της ιαπωνικής οικονομίας γεμίζει ελπίδες. H οικονομία εξέρχεται από τα πλοκάμια της ύφεσης και της στασιμότητας με γρήγορους ρυθμούς (ύστερα από τα συνεχή μίζερα και θλιβερά 10 χρόνια), η ανεργία υποχώρησε και η πτώση των τιμών καταναλωτή (deflation) συνεχίστηκε μεν για τέταρτο συνεχές έτος το 2003, όμως δείχνει τάσεις βελτίωσης.

Ωστόσο, το ξεπούλημα αυτό του δολαρίου που τροφοδοτήθηκε από την ερμηνεία της δήλωσης του Φουκούι ότι τερματίζεται η επιθετική πολιτική των παρεμβάσεων μετά τις 31 Μαρτίου, που λήγει το οικονομικό έτος στην Ιαπωνία, καθώς γίνεται αποδεκτό το ισχυρότερο γιεν, συνεχίσθηκε και χθες. Αξίζει να επισημανθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ξόδεψε από τις αρχές του 2003 το ποσό-ρεκόρ άνω των 285 δισ. δολαρίων, δηλαδή περίπου το διπλάσιο του εμπορικού πλεονάσματος, για να αποτρέψει την ενίσχυση του γιεν έναντι του δολαρίου, ώστε να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της χώρας. Αρκεί να ληφθεί υπ’ όψιν ότι το δολάριο τον Ιανουάριο του 2002 βρισκόταν στα ύψη των 135 γιεν, δηλαδή η πτώση του έναντι του γιεν είναι μεγαλύτερη του 20%. Πάντως, χθες, το Τόκιο προσπάθησε να διαψεύσει το άρθρο των λονδρέζικων Times, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει μεταβληθεί η συναλλαγματική πολιτική της κυβέρνησης και προειδοποίησε ότι θα συνεχισθούν οι παρεμβάσεις αν χρειασθεί, για να αποτραπούν οι έντονες και αδικαιολόγητες διακυμάνσεις του γιεν. Το δολάριο ισορροπούσε χθες γύρω στα 105,50 γιεν.