ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυροποιείται η ανάκαμψη παρά τους κινδύνους

H ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται σχετικά βιώσιμη, μολονότι εξακολουθεί να απειλείται από ορισμένες ανισορροπίες όπως τα υψηλά επίπεδα του χρέους των νοικοκυριών. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε χθες το Φόρουμ Οικονομικής Σταθερότητας (Financial Stabilitiy Forum) στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποίησε στη Ρώμη με αντικείμενο τις πιθανές αδυναμίες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Στην Ευρώπη, πάντως, το κλίμα παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο, με τις επιχειρήσεις να αναφέρουν βελτίωση των παραγγελιών τους για εξαγωγές αλλά στασιμότητα στις εγχώριες αγορές.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το FSF τονίζει ότι η οικονομική ανάκαμψη διευκολύνεται από τη φθηνή πίστωση που προσφέρουν οι τράπεζες, τις καλές συνθήκες χρηματοδότησης και τα αυξανόμενα κέρδη των επιχειρήσεων. Το Φόρουμ εξέτασε παράλληλα τον αντίκτυπο μιας ενδεχόμενης αύξησης των επιτοκίων, την προσφορά και τη ζήτηση για εμπορεύματα και τις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Σχολιάζοντας τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία, το Φόρουμ τόνισε ότι το υψηλό επίπεδο χρέους των νοικοκυριών δεν αποτελεί αυτήν τη στιγμή άμεση απειλή για την ανάπτυξη, αλλά μπορεί να επηρεάσει έμμεσα τις δαπάνες των νοικοκυριών σε περίπτωση που αυξηθούν τα επιτόκια και να επιβραδύνει, έτσι, περαιτέρω την ανάπτυξη αν επιδεινωθούν τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη. Παράλληλα το Φόρουμ τόνισε ότι βελτιώνεται η κατάσταση στις αναδυόμενες αγορές, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς το αν τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη δικαιολογούν τη ραγδαία αύξηση των εισροών κεφαλαίων.

Στο μεταξύ, στη Γαλλία η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε τον Μάρτιο στα ίδια επίπεδα, καθώς οι επιχειρήσεις αναφέρουν βελτίωση στις παραγγελίες από το εξωτερικό χάρις στην ελαφρά υποχώρηση του ευρώ, αλλά εξακολουθούν να ανησυχούν σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία INSEE, ο σχετικός δείκτης παρέμεινε τον Μάρτιο στο 104, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη πριν και μετά τα γεγονότα της Μαδρίτης. Οπως, όμως, τόνισε το INSEE, ο δείκτης ξένων παραγγελιών βελτιώθηκε στο -11 από το -16 του Φεβρουαρίου αλλά ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στο +4 από το +12 του Φεβρουαρίου. «Φαίνεται πως η αποδυνάμωση του ευρώ έχει βελτιώσει το κλίμα των επιχειρήσεων», σχολίασε ο Ολιβιέ Γκασνιέ της Societe Generale.

Στη Γερμανία, άλλωστε, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Μάρτιο για δεύτερο συναπτό μήνα. Οι παραγγελίες του μηχανοκατασκευαστικού κλάδου, όμως, αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο και ιδιαίτερα οι παραγγελίες από το εξωτερικό σημείωσαν αύξηση 12% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με την ένωση κατασκευαστών μονάδων και εξοπλισμού VDMA, συνολικά οι παραγγελίες του κλάδου αυξήθηκαν κατά 5% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003, αλλά οι εγχώριες παραγγελίες υποχώρησαν κατά 5%. Οπως τόνισε η VDMA, η υποχώρηση αυτή δεν πρέπει να υπερεκτιμηθεί διότι οι παραγγελίες του κλάδου αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό τμήμα του συνόλου των παραγγελιών της βιομηχανίας στη Γερμανία. Τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα. Οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στο Βέλγιο, στην Ιταλία και στην Ολλανδία καταδεικνύουν βελτίωση του κλίματος μεταξύ των στελεχών επιχειρήσεων. Ωστόσο, η ανεργία τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία παραμένει στα επίμονα υψηλά επίπεδα του 9,6% και του 8,5% αντιστοίχως και η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον. Στην Ιταλία, άλλωστε, ο πληθωρισμός παρέμεινε τον Μάρτιο στο 2,3% σε ετήσια βάση και στο 0,3% σε μηνιαία.

Στην εκτός Ζώνης Ευρώ Βρετανία, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Μάρτιο στο -3 από το -2 του Φεβρουαρίου, καθώς το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων ανέστειλε μερικώς τις δαπάνες των καταναλωτών.