ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Μείωση του πληθωρισμού στο 2% τον Δεκέμβριο

bank_of_england_600_0021

Ο πληθωρισμός της Βρετανίας υποχώρησε το Δεκέμβριο στο 2% που είναι ο στόχος της Τράπεζας της Αγγλίας, για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός ανερχόταν στο 2,1%.

Πτωτική τάση σημειώθηκε στις τιμές τροφίμων, όπως φρούτων και κρέατος, οι οποίες αντιστάθμισαν την αύξηση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο. Η υποχώρηση του πληθωρισμού πιθανόν να επιτρέψει στον Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να βοηθήσει τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, η οποία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα εξετάσει την αύξηση των επιτοκίων, τουλάχιστον έως ότου η ανεργία μειωθεί στο 7%, διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 0,5% την περασμένη εβδομάδα. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,4% τον Δεκέμβριο.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σε μέσα επίπεδα του 2014 στο 2,2% από 2,6% το 2013, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Ο πληθωρισμός εκινείτο πάνω από το στόχο της κεντρικής τράπεζας όλους τους μήνες από τον Δεκέμβριο του 2009 και μετά.