ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη για το πετρέλαιο και τον χρυσό

Η αβεβαιότητα για τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης επηρέασαν και χθες τις αγορές, επισκιάζοντας τις θετικές ενδείξεις για την παγκόσμια οικονομία. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κινήθηκαν πτωτικά, ενώ το πετρέλαιο και ο χρυσός ενισχύθηκαν. Επιπλέον, το επενδυτικό κοινό ανησυχεί για ενδεχόμενα προβλήματα στην προμήθεια του «μαύρου χρυσού» και για τις επιπτώσεις της ανόδου του στην ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας. Το Brent υπερέβη χθες στο Λονδίνο τα 114 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό Ν. Υόρκης προσέγγισε τα 99 δολ. το βαρέλι.

Παράλληλα, λόγω της ρευστής κατάστασης στη Μέση Ανατολή εν γένει εκτινάχθηκε στα ύψη ο χρυσός. Το πολύτιμο μέταλλο εμφανίζεται ως ασφαλής επιλογή έναντι των κινδύνων. H τιμή του ανήλθε χθες στα 1.424,01 δολάρια η ουγγιά, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά του από το ρεκόρ των 1.430,95 δολαρίων η ουγγιά στις 7 Δεκεμβρίου 2010.

Ειδικότερα, στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,6% στις 1.161,92 μονάδες. Στη N. Υόρκη, τέλος, και παρά την ταχύτερη ανάπτυξη της μεταποίησης στις ΗΠΑ από τον Μάιο 2004, ο δείκτης S&Ρ 500 υποχώρησε πρώτη φορά σε τρεις ημέρες 1,45% στις 1.308,04 μονάδες. Ο Dow Jones απώλεσε 1,2% στις 12.079,30 μονάδες. Ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, δεν αναμένει σημαντικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία από τις τιμές του πετρελαίου, εκτός εάν παραμείνουν υψηλές.