ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν συντομια

Η Bundesbank στηρίζει την επιλογή Γενς Βάιντμαν

Τη στήριξή της στον πρώην οικονομικό σύμβουλο της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, Γενς Βάιντμαν (φωτογραφία), ώστε να αναλάβει την θέση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας εξέφρασε με χθεσινή της ανακοίνωση η Bundesbank. Η τράπεζα τόνισε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση στο διορισμό του κ. Βάιντμαν, μετά και την ακρόαση στην οποία υπέβαλε τον υποψήφιο. Ο κ. Βάιντμαν αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της Bundesbank την πρώτη του Μάη από τον μέχρι πρότινος πρόεδρο Αξελ Βέμπερ, αποκτώντας παράλληλα και μία θέση στο Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Ιαπωνία

Αμετάβλητο στο 4,9% παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο, ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 1% σε σχέση με τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους, λόγω της μείωσης του μέσου εισοδήματος. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Kyodo ανέμεναν την ανεργία να διαμορφωθεί στο 4,9% και τις δαπάνες των νοικοκυριών να υποχωρήσουν κατά 1,3%.

Οριακή πτώση της ανεργίας

Η ανεργία παρουσίασε οριακή πτώση στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στην υποχώρηση των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, μειώθηκε στο 7,9% από το 8% του Ιανουαρίου, καθώς ο αριθμός των ανέργων περιορίστηκε κατά 33.000, στο μη προσαρμοσμένο σύνολο των 3,3 εκατ. ανέργων. Το εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο ανεργίας διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο 7,3% από το 7,4% του Ιανουαρίου, που αποτελεί τo χαμηλότερο επίπεδο από το 1991. «Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι η βιτρίνα της ανάκαμψης», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Κάρστεν Μπρέσκι. «Η ανεργία διαγράφει καθοδική πορεία για δύο χρόνια, την ίδια ώρα που η απασχόληση ενισχύεται εδώ και ένα έτος».

Η Lloyds προχωρεί στην πώληση 600 υποκαταστημάτων της

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πώληση 600 υποκαταστημάτων της τράπεζας Lloyds Banking Group ανακοίνωσε κατά την πρώτη ημέρα του στην προεδρία του βρετανικού ομίλου, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της, Αντόνιο Χόρτα – Οσόριο (φωτογραφία). Σημειώνεται ότι η πώληση των 600 υποκαταστημάτων, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του 2013, υπάγεται στις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πακέτο διάσωσης 17 δισ. στερλινών (20 δισ. ευρώ) που έλαβε το 2008. O κ. Οσόριο ανακοίνωσε ότι η τράπεζα, η οποία ανήκει κατά το 41% στο βρετανικό Δημόσιο, δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω πωλήσεις μέχρι το τέλος του έτους. Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι τα 600 υποκαταστήματα θα μπορούσαν από μόνα τους να δημιουργήσουν την έβδομη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, με αξία που θα υπερβαίνει τα 3 δισ. στερλίνες.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο αύξησε 15,1% τους τουρίστες στη Ν. Αφρική

Αύξηση-ρεκόρ της τάξης του 15,1% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών στην Νότια Αφρική το 2010, λαμβάνοντας ώθηση από τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη χώρα το περασμένο καλοκαίρι. Ο αριθμός των επισκεπτών κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους υπερέβη τα οκτώ εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αφίξεις από τις περιοχές της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής εκτινάχθηκαν κατά 109,2%, ενώ αυτές από την Ευρώπη αυξήθηκαν μόλις 8,1%. Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία παρέμειναν οι μεγαλύτερες αγορές προέλευσης τουριστών για τη χώρα, με τις Ινδία, Κίνα, Βραζιλία και Νιγηρία να ακολουθούν με σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης. Η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία ενισχύθηκε 7,7% το 2010.

Η Goldman κλείνει δύο μονάδες συναλλαγών ιδίων κεφαλαίων

Λουκέτο σε δύο μονάδες συναλλαγών της που πραγματοποιούσαν τοποθετήσεις με ίδια κεφάλαια αναμένεται να βάλει άμεσα η Goldman Sachs, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που υπέβαλε χθες στην Εκθεση Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Η πέμπτη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα προχώρησε «ουσιαστικά στη ρευστοποίηση όλων των θέσεών της» στους δύο λογαριασμούς ιδίων κεφαλαίων, προκειμένου να ανταποκριθεί με τις διατάξεις του νομοσχεδίου Ντοντ-Φρανκ. «Θα εξακολουθήσουμε να αξιολογούμε τις πρακτικές των συναλλαγών μας και της διαχείρισης κινδύνου με γνώμονα τη συμμόρφωσή μας στις εξελίξεις του ρυθμιστικού περιβάλλοντος» του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, συμπληρώνει η έκθεση της τράπεζας.