ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περαιτέρω περικοπές «θα κάμψουν την ανάπτυξη των ΗΠΑ»

Τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις των -προτεινόμενων από τους Ρεπουμπλικανούς- επιπλέον περικοπών στις ομοσπονδιακές δαπάνες εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, στην κατάθεσή του προς την Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Επιπλέον, υπερασπίστηκε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 600 δισ. δολαρίων που εφαρμόζει η Fed, καθώς πέτυχε να συνδράμει την οικονομία. Πάντως, δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση για το πώς μετρείται η επιτυχία του αυτή. Δήλωσε μάλιστα πρόθυμος να επεκταθεί το πρόγραμμα, εάν χρειασθεί, προκειμένου να μην υποχωρήσει εκ νέου στην ύφεση η αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, ο Μπεν Μπερνάνκι προέβλεψε πως οι περικοπές των 61 δισ. δολαρίων, που προτείνουν σε νέο νομοσχέδιο οι Ρεπουμπλικανοί, θα περιστείλουν την ανάπτυξη κατά δύο δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας και θα προκαλέσουν απώλειες θέσεων εργασίας. «Αυτό μεταφράζεται σε 200.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια και δεν είναι κάτι αμελητέο», συμπλήρωσε. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη θα ενισχυθεί το 2011, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι δεν θα έχει επαρκή ισχύ για να μειώσει γρήγορα την ανεργία, η οποία βρίσκεται στο 9%. Επ’ αυτού ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να χρειάζεται τη στήριξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά τίτλων, το οποίο έχει αντίκτυπο και στις αγορές. «Εάν διατηρήσουμε μια χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγάλο διάστημα, θα οδηγηθούμε σε πληθωρισμό. Προς το παρόν δεν έχουμε φθάσει στο σημείο η ποσοτική χαλάρωση να γεννά πληθωρισμό, αλλά θα συμβεί εάν δεν αποσυρθεί το σχετικό πρόγραμμα τη σωστή στιγμή», υπογράμμισε. Οι τιμές του πετρελαίου από μόνες τους δεν αποτελούν μοχλό για μια τέτοια απόσυρση πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο. Θίγοντας το θέμα του πληθωρισμού, ο κ. Μπερνάνκι υποβάθμισε τους κινδύνους αναθέρμανσής του, τους οποίους άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες τονίζουν. «Η πιθανότερη έκβαση από την πρόσφατη άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων θα οδηγήσει κατά το πλείστον σε μια προσωρινή και σχετικά συγκρατημένη άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ», διευκρίνισε.

Αναφερόμενος, τέλος, στο ζήτημα του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σημείωσε πως θα ήταν πιο αποτελεσματικό εάν το συγκεκριμένο θέμα αντιμετωπιζόταν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα πέντε έως δέκα χρόνων. Τέλος, μιλώντας για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, ο κ. Μπερνάνκι εκτίμησε ότι θα μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημα. «Εκτιμώ πως από την κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να επηρεαστούν σοβαρά τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», τόνισε εν κατακλείδι.