ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν συντομια

ΗΠΑ: δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες στον Μπάγιο

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντα απήγγειλε χθες κατηγορίες στο ελληνικής καταγωγής πρώην στέλεχος της UBS -και νυν της Credit Suisse- Χρήστο Μπάγιο. O χρηματιστής κατηγορείται για συνωμοσία και παροχή βοήθειας σε 150 εύπορους Αμερικανούς πελάτες της UBS προκειμένου να φοροδιαφύγουν. Το δικαστήριο τόνισε ότι ο κ. Μπάγιος διαχειρίστηκε όταν εργαζόταν στη UBS κεφάλαια ύψους 400 – 500 εκατ. δολ. Η UBS είχε καταβάλει το 2009 πρόστιμο 780 εκατ. δολ. για κατηγορίες φοροδιαφυγής, έτσι ώστε να αποφύγει τη δίωξή της από τις αμερικανικές αρχές.

Πολωνία

Αύξηση 4,4% παρουσίασε κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2010 σε ετήσια βάση το ΑΕΠ, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Το γ΄ τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης είχε διαμορφωθεί στο 4,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αναχρηματοδότησης αμετάβλητο στο 3,75%.

Επενδύσεις στα φτωχότερα Εμιράτα

Τα σχέδιά της για επενδύσεις 1,6 δισ. δολ. για τη βελτίωση των υποδομών στα λιγότερο ανεπτυγμένα εμιράτα ανακοίνωσε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς βλέπει τις αναταραχές στον αραβικό κόσμο να εξαπλώνονται και στις γειτονικές της χώρες του Κόλπου. Οι επενδύσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην επέκταση των δικτύων νερού και ηλεκτρισμού στα εμιράτα του νότου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΑΕ, σεΐχη Καλίφα μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχαγιάν. Σημειώνεται ότι τα ΗΑΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη αραβική οικονομία, έχει διαφύγει μέχρι στιγμής το κύμα των αναταραχών, ενώ διατηρεί και ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο, της τάξης των 47.000 δολ.

Αύξηση κερδών 16%, στα 348 εκατ. δολάρια, για την Costco

Αύξηση καθαρών κερδών κατά 16%, στα 348 εκατ. δολάρια, παρουσίασε για το β΄ τρίμηνο χρήσης η αμερικανική αλυσίδα λιανεμπορίου Costco, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση της συνδρομής μέλους που χρεώνει στους πελάτες της. Τα έσοδα ενισχύθηκαν το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου κατά 11%, στα 20,88 δισ. δολάρια από τα 18,74 δισ. του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου οικονομικού έτους. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet ανέμεναν κέρδη 79 σεντς ανά μετοχή σε έσοδα 20,4 δισ. δολ. Οσον αφορά το επίπεδο συγκρίσιμων πωλήσεων, αυτό αυξήθηκε 5% εντός των ΗΠΑ και 12% στις αγορές του εξωτερικού. Η αλυσίδα, η οποία προσφέρει στους πελάτες της τιμές χονδρικής για μεγάλο εύρος προϊόντων έναντι μίας συνδρομής μέλους, διατηρεί συνολικά 581 καταστήματα, εκ των οποίων τα 424 στις ΗΠΑ.

Κέρδη-ρεκόρ, στα 4,23 δισ. δολ., για τη Standard Chartered

Η βρετανική τράπεζα Standard Chartered κατέγραψε για έβδομο συναπτό έτος κέρδη-ρεκόρ το 2010, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις ισχυρές επιδόσεις των δραστηριοτήτων της στο Χονγκ Κονγκ και στην Ινδία. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν κατά 29%, στα 4,23 δισ. δολάρια, από τα 3,28 δισ. δολάρια του 2009. Τα έσοδα κατέγραψαν άνοδο 16%, στα 16,01 δισ. δολάρια, ενώ οι προβλέψεις για επισφάλειες μειώθηκαν κατά 56% και ο δανεισμός ενισχύθηκε κατά 22%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg ανέμεναν καθαρά κέρδη ύψους 4,21 δισ. δολαρίων. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Πίτερ Σαντς, αναμένει για το τρέχον έτος «διψήφιο» ρυθμό ανάπτυξης, παρά την επιβάρυνση που αναμένεται από τον βρετανικό τραπεζικό φόρο.

Η BC Partners θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 3 δισ. ευρώ

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3 δισ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει σύντομα η εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου BC Partners προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τελευταίο επενδυτικό ταμείο της, σύμφωνα με προσκείμενες στο θέμα πηγές. Η εταιρεία, η οποία έχει μεταξύ άλλων στην κατοχή της την αλυσίδα γυμναστηρίων Fitness First και την αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Τουρκίας Migros T­rk, αποτελεί την πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων που προχωράει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετά το πέρας της πιστωτικής κρίσης. Σε ανάλογες κινήσεις αναμένεται να προχωρήσουν εντός του 2011 σύμφωνα με αναφορές και άλλες εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών, όπως η βρετανική Cinven και η σουηδική EQT.