ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδεια συναλλαγών στο Χονγκ Κονγκ απέκτησε ο Πόλσον

Νέες κινήσεις εξετάζει η Paulson & Co., μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης hedge funds στον κόσμο, με τον ιδρυτή της και μεγαλοεπενδυτή, Τζον Πόλσον, να εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς μεριδίων στο μετοχικό κεφάλαιο δύο αποταμιευτικών τραπεζών της Ισπανίας, των Banco Base και Mare Nostrum, σύμφωνα με πηγές της El Pais. Προς το παρόν η Paulson & Co. απέκτησε άδεια για τη διαπραγμάτευση μετοχών στο Χονγκ Κονγκ, ακολουθώντας τη γενικότερη δραστηριοποίηση επενδυτικών φορέων στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας. Στο Χονγκ Κονγκ έχουν ήδη αναπτύξει παρουσία οι GLG και Soros Fund Management λόγω της εγγύτητάς του στην Κίνα, όπου υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Η ζήτηση για εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένης της αύξησης του βιοτικού επίπεδου σε μια μεγάλη μερίδα του κινέζικου πληθυσμού.

Ηδη το Χονγκ Κονγκ διατηρεί την κορυφαία θέση ως ο επικρατέστερος επενδυτικός προορισμός στην Ασία για τα hedge funds, δηλαδή των κεφαλαίων διαχείρισης κινδύνου.

Ο Τζον Πόλσον θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους επενδυτές της Γουόλ Στριτ, παρουσιάζοντας προσωπικά κέρδη 5 δισ. δολαρίων το 2010 έναντι των 4 δισ. που εξασφάλισε το 2007. Πρόκειται για νέο ρεκόρ στον κόσμο των διαχειριστών επενδύσεων, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία ότι ευκαιρίες στις αγορές υπάρχουν ακόμη και σε ένα περιβάλλον κρίσης. Το 2007, η εταιρεία του κ. Πόλσον είχε στοιχηματίσει με μαζικές θέσεις πώλησης ομολόγων στεγαστικής πίστης στο σπάσιμο της φούσκας στην αμερικανική αγορά κατοικίας.

Τα συνολικά κέρδη της Paulson & Co. είχαν ανέλθει τότε στα 15 δισ. δολ., την ώρα που οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ προσπαθούσαν να καλύψουν τις απώλειες από άστοχες επενδύσεις. Το ενδιαφέρον του για τις τοπικές αποταμιευτικές τράπεζες της Ισπανίας (cajas) είναι ενδεικτικό της ευρείας γκάμας δραστηριοτήτων που έχει αποκτήσει ο κλάδος των hedge funds, ενώ σίγουρα αυτό θα ικανοποιεί την ισπανική κυβέρνηση, που αναζητεί επενδυτές για ένα από τα πιο μελανά σημεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.