ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν συντομια

Προσφυγή του Γιουνούς στο Ανώτατο Δικαστήριο

Δικαστική διαμάχη έχει ξεσπάσει στο Μπανγκλαντές για την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να απομακρύνει τον βραβευμένο με Νομπέλ Ειρήνης ιδρυτή της Grameen Bank, της λεγόμενης «Τράπεζας των Φτωχών», Μουχαμάντ Γιουνούς (φωτογραφία), από το πόστο του γενικού διευθυντή της Grameen. Ο 70χρονος Γιουνούς προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κατά της απόφασης, η οποία βασίστηκε στην παραβίαση ενός ιδρυτικού κανονισμού της Grameen που προβλέπει την υποχρεωτική συνταξιοδότηση από τη συγκεκριμένη θέση στην ηλικία των 60 ετών.

ΗΠΑ

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα μηνών αναπτύχθηκε η παραγωγικότητα το δ΄ τρίμηνο, ενισχυόμενη 2,6% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποδίδεται στην υποχώρηση του εργατικού κόστους κατά 0,6%. Για το 2010, η άνοδος της παραγωγικότητας διαμορφώθηκε στο 3,9%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2002. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η παραγωγικότητα ανά κιλοβατώρα θα περιοριστεί κατά το ήμισυ το 2011.

Δραστική πτώση επιδομάτων ανεργίας

Απροσδόκητη πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2008 κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, ενισχύοντας έτσι τις ελπίδες υπέρ μίας ανάκαμψης της αμερικανικής αγοράς απασχόλησης. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιτήσεων μειώθηκε κατά 20.000, στις 368.000, για την εβδομάδα έως τις 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Απασχόλησης. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν άνοδο των αιτήσεων κατά 7.000, στις 395.000. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, που αποσκοπεί στον περιορισμό της μεταβλητότητας, υποχώρησε στις 388.500 αιτήσεις, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008.

Ο επικεφαλής της Volvo μετακομίζει στην Εricsson

Τα σχέδια διορισμού του διευθύνοντος συμβούλου της Volvo, Λιφ Γιόχανσον (φωτογραφία), στο πόστο του προέδρου του σουηδικού ομίλου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson, ανακοίνωσε η εταιρεία. Ο κ. Γιόχανσον είχε εκφράσει τον Δεκέμβριο την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Volvo, την οποία διατηρούσε από το 1997. Τον ίδιο μήνα, ο Μάικλ Τρέσχαου ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει μετά εννέα χρόνια θητείας στη θέση του προέδρου της Ericsson. Το συμβούλιο των διευθυντών της Ericsson κατέθεσε χθες την πρότασή του στον κ. Γιόχανσον, η ολοκλήρωση του διορισμού του οποίου θα χρειαστεί την έγκριση και από τους μετόχους της Ericsson στην ετήσια συνεδρίαση της 13ης Απριλίου. Ο αναλυτής της Handelsbanken Μάρτιν Νίλσον εκτιμά ότι ο διορισμός του κ. Γιόχανσον δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία της Εricsson.

Υψηλότερα αποθέματα για επενδύσεις σε ιδιωτικά κεφάλαια

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να κατέχουν έως 50% επιπλέον κεφάλαια ως αποθέματα έναντι των επενδύσεων σε κεφάλαια ιδιωτικών επενδύσεων και αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απέσπασε το Bloomberg. Οι τράπεζες θα πρέπει να αξιολογούν τις επικίνδυνες επενδύσεις τους έως και μιάμιση φορά της τρέχουσας αξίας τους. Συνεπώς, θα πρέπει να διατηρούν περισσότερα κεφάλαια στους ισολογισμούς τους έναντι των συγκεκριμένων συμμετοχών προκειμένου να καλύψουν τις ζημίες που ενδεχομένως να προκύψουν από αυτές. Στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου συμπεριλαμβάνονται «οι επενδύσεις σε εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων, hedge fund και σε κερδοσκοπικές χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις ακινήτων».

Στο 4,8% προβλέπει η Σουηδία την ανάπτυξη της οικονομίας της

Σε ανοδική αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης της Σουηδίας για το 2011 προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αντερς Μποργκ, μετά την εντυπωσιακή αύξηση ρεκόρ 7,2% που παρουσίασε σε ετήσια βάση το σουηδικό ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2010. Ο κ. Μποργκ αναμένει πλέον ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της σουηδικής οικονομίας θα διαμορφωθεί το τρέχον έτος στο 4,8%, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,7%. Εκτός αυτού, ο κ. Μποργκ προβλέπει ότι η σουηδική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,5% το 2012 και κατά 3,2% το 2013. Οσον αφορά το επίπεδο ανεργίας, ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι θα υποχωρήσει από το τρέχον επίπεδο του 7,4% στο 4,8% μέχρι το 2015.