ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιθανή η αύξηση των τον βασικών επιτοκίων τον Απρίλιο από την ΕΚΤ

Οπως ανέμενε η αγορά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% για εικοστό συνεχή μήνα. Η προσοχή των επενδυτών εστιάστηκε για ακόμα μία φορά στη συνέντευξη Τύπου του κ. Τρισέ, η οποία, για πρώτη φορά ύστερα από αρκετούς μήνες, επιφύλαξε εκπλήξεις.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ χρησιμοποίησε εκ νέου τη φράση για «ισχυρή επαγρύπνηση» αναφορικά με τον αυξημένο κίνδυνο διατήρησης των συνθηκών σταθερότητας τιμών μεσοπρόθεσμα, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από υψηλότερες τιμές για τις πρώτες ύλες και το πετρέλαιο.

Η γνωστή αυτή φράση από το παρελθόν, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, η οποία σηματοδοτούσε αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, επανήλθε, με αποτέλεσμα η προθεσμιακή αγορά να αναμένει τώρα αύξηση των επιτοκίων μέσα στους επόμενους δύο μήνες έναντι προηγουμένων προβλέψεων για τον Ιούνιο.

Ο κ. Τρισέ σημείωσε ότι το ενδεχόμενο υψηλότερων επιτοκίων τον Απρίλιο είναι πιθανό αλλά όχι σίγουρο, τονίζοντας ωστόσο ότι μια τέτοιου είδους κίνηση δεν θα υποδήλωνε το ξεκίνημα ενός επιθετικού κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Είναι άλλωστε γεγονός ότι οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης διατηρούνται έντονες ενώ παραμένει ο φόβος ότι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης κορυφής στις 24-25 Μαρτίου ενδεχομένως αποδειχθεί χαμηλότερο των προσδοκιών.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια συνεχιζόμενης στήριξης του τραπεζικού τομέα, ο κ. Τρισέ ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες των τραπεζών για ρευστότητα τουλάχιστον έως το τέλος Ιουνίου σε ό,τι αφορά τις πράξεις τρίμηνης αναχρηματοδότησης και έως τις 12 Ιουλίου για τις εβδομαδιαίες και μηνιαίες δημοπρασίες.

Το μήνυμα του προέδρου της ΕΚΤ για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν, έδωσε νέα ώθηση στο ευρώ στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

Χαρακτηριστικά, έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το ευρώ ανήλθε κοντά στο 1,3980 στο τέλος της εβδομάδας, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, δεδομένης της εκτίμησης ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της πριν από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Η προθεσμιακή αγορά δεν αναμένει αύξηση των επιτοκίων της Fed πριν από το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το νωρίτερο, με τον επικεφαλής κ. Μπερνάνκι να επαναλαμβάνει στην ομιλία του στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας στις αρχές της εβδομάδας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν περιορισμένες, ενώ παρ’ όλο που η δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ συνεχίζει να κερδίσει ορμή, η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη.