ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν συντομια

Αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών κατά 2,9%

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε αύξηση 2,9% των βιομηχανικών παραγγελιών τον Ιανουάριο. Ανακάμπτοντας από την αιφνίδια δραστική πτώση του Δεκεμβρίου χάρις στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση, οι παραγγελίες στο εσωτερικό της χώρας εκτινάχθηκαν κατά 4,5% σε μηνιαία βάση προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό, ενώ ένα μήνα νωρίτερα είχαν συρρικνωθεί κατά 3,9%. Η αύξησή τους έναντι του περυσινού Ιανουαρίου ήταν της τάξης του 16%. Την περίοδο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου υπήρξε αύξηση 0,4% έναντι του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.

Κύπρος

«Αναπόφευκτη» θεωρεί ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χαρίλαος Σταυράκης, την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Fitch. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι οίκοι αξιολόγησης «συνήθως ακολουθούν ο ένας τον άλλον» και σήμερα η Fitch βαθμολογεί υψηλότερα την Κύπρο απ’ όσο οι Moody’s και S&P, οι οποίες ήδη την υποβάθμισαν λόγω και της έκθεσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος στην Ελλάδα.

Ανάπτυξη 2,5% αναμένει η Γερμανία

Ανάπτυξη 2,5% αναμένει φέτος για τη Γερμανία η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, με την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές να στηρίζουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Αυτό ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Bundesbank, Αξελ Βέμπερ, χθες, κατά την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Τράπεζας. Η πρόβλεψη είναι πιο αισιόδοξη από εκείνη της κυβέρνησης, η οποία αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% το τρέχον έτος, μετά το ρεκόρ του 3,6% το 2010 και τη συρρίκνωση 4,7% το 2009, λόγω της χειρότερης μεταπολεμικής ύφεσης που βίωσε η χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Βέμπερ -που αποχωρεί στα τέλη Απριλίου- ανάκαμψη σημείωσε και ο πληθωρισμός, που εκτιμάται ότι θα φθάσει το 2%, έναντι 1,1% το 2010.

Επιβράβευση με μετοχές 56,5 εκατ. δολ. στον επικεφαλής της Ford

Με μετοχές αξίας 56,5 εκατ. δολαρίων προ φόρων επιβράβευσε η Ford Motor τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Αλαν Μαλάλι (φωτογραφία), ενώ ο εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Μπιλ Φορντ -ο άνθρωπος που προσέλαβε τον κ. Μαλάλι- έλαβε μετοχές αξίας 42,4 εκατ. δολαρίων. Τα στοιχεία κατέθεσε η αμερικανική βιομηχανία χθες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), αποκαλύπτοντας επίσης ότι αμφότερα τα στελέχη απέκτησαν δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών στα 14,76 δολάρια ανά μετοχή, τιμή υψηλότερη από τα 14,01 δολάρια που έκλεισε η μετοχή τη Δευτέρα. Οπως έγινε γνωστό, ο κ. Μαλάλι κατέβαλε φόρους 23 εκατ. δολαρίων και ο κ. Φορντ 17 εκατ. δολαρίων. Η Ford βρισκόταν στα πρόθυρα καταστροφής το 2006, όταν την ανέλαβε ο κ. Μαλάλι. Με ενυπόθηκο δάνειο 23 δισ. δολαρίων απέφυγε την πτώχευση. Πέρυσι, τα κέρδη της έφθασαν τα 6,6 δισ. δολ.

Daimler και Rolls-Royce συζητούν κοινή προσφορά για έλεγχο Τognum

Συνομιλίες με την Tognum, προμηθεύτρια κινητήρων ντίζελ και συστημάτων πρόωσης για στρατιωτικά και εκτός δρόμου οχήματα, πραγματοποιεί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler από κοινού με τη Rolls-Royce. Στόχος είναι μια πιθανή κοινή προσφορά για τον έλεγχο της Tognum, που θα αποτιμά την εταιρεία σε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ και θα αυξάνει τη συμμετοχή της Daimler από το σημερινό 28,4% στην πρώην θυγατρική της. Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε προχθές ότι μαζί με τον βρετανικό όμιλο διεξάγουν «εποικοδομητικές συνομιλίες» για την εξαγορά μεριδίου, όμως δεν έχει ληφθεί απόφαση. Κύκλοι προσκείμενοι στην υπόθεση εικάζουν ότι η Rolls-Royce θα προσθέσει τη μονάδα κατασκευής κινητήρων φυσικού αερίου Bergen στην κοινοπραξία. Η Tognum γνωστοποίησε απλώς ότι θα εξετάσει κάθε πρόταση.

Διαπραγματεύσεις Deutsche Telekom-Sprint στις ΗΠΑ

Αδιέξοδες προς το παρόν διαπραγματεύσεις με τη Sprint Nextel φέρεται να διεξάγει η Deutsche Telekom για την πώληση της αμερικανικής μονάδας της, T-Mobile, σε αντάλλαγμα για την απόκτηση μεριδίου στη συνδυασμένη εταιρεία. Κύκλοι προσκείμενοι στην υπόθεση εικάζουν ότι μπορεί τελικώς να μην επιτευχθεί συμφωνία, καθώς οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της T-Mobile, η οποία κατέγραψε πτώση κερδών το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Πάντως, μια συγχώνευση των Sprint και T-Mobile θα συνδύαζε τον τρίτο και τέταρτο αμερικανικό πάροχο υπηρεσιών ασύρματης τηλεφωνίας μετά τις Verizon Wireless και AT&T. Αναλυτές υπολογίζουν την αξία της Τ-Μobile στα 15-20 δισ. δολάρια.