ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Ιούνιο θα επανεξετάσει τις εξαγωγές του ο ΟΠΕΚ

Καμιά ανάγκη να αυξήσει την παραγωγή του δεν διαβλέπει επί του παρόντος ο ΟΠΕΚ και γι’ αυτό δεν θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο πριν από την προγραμματισμένη του Ιουνίου. Αυτό δήλωσε χθες εκπρόσωπος του καρτέλ των πετρελαιοεξαγωγών κρατών μετά το πέρας των ανεπίσημων διαβουλεύσεων μεταξύ των μελών για την αναπλήρωση του μέρους της παραγωγής της Λιβύης που έχει ανασταλεί λόγω των εξελίξεων στη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το καρτέλ εκτιμά ότι η προσφορά παραμένει επαρκής στις αγορές, επομένως προς το παρόν ισχύει επισήμως το πλαφόν παραγωγής που συμφωνήθηκε προ διετίας και πλέον υπό το φως της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Παρότι οι αγορές έχουν απoλέσει περί τα δύο τρίτα της λιβυκής παραγωγής, η κορυφαία πετρελαιοεξαγωγός χώρα του κόσμου, Σαουδική Αραβία, έχει προσφέρει επιπλέον ποσότητες για να αντισταθμίσει την απώλεια αυτή. Οπως ανακοίνωσε προχθές το Ριάντ, έχει αναπτύξει ένα «ειδικό μείγμα» αργού παρεμφερούς ποιότητας με εκείνη του λιβυκού. Εκτός από τη Σαουδική Αραβία, που έχει αυξήσει μονομερώς την παραγωγή της στα 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, άλλα μέλη (Κουβέιτ, Νιγηρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) αναμένεται να προχωρήσουν σε μικρότερες αυξήσεις εντός των ερχόμενων εβδομάδων.

Οι τιμές του αργού εξακολουθούν πάντως να ανεβαίνουν, με τη Λιβύη να ωθεί χθες το Brent του Λονδίνου ώς και στα 115,70 δολάρια το βαρέλι, με κέρδη άνω του 2%. Στη Νέα Υόρκη, το αργό αντέστρεψε την αρχική ανοδική πορεία του, κινούμενο κάτω από τα 105 δολάρια το βαρέλι, μετά τα στοιχεία που κατέδειξαν δραστική αλλά αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Το άλμα των τιμών έχει σημάνει συναγερμό για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αναζητεί την αρμόζουσα απάντηση στις κερδοσκοπικές, όπως τις θεωρεί, επιθέσεις μεγάλων επενδυτών όπως τα hedge funds. Σήμερα, Πέμπτη, οι υπουργοί Βιομηχανίας αναμένεται να υιοθετήσουν ανακοινωθέν που εκφράζεται συγκρατημένα κατά του χρηματοοικονομικού κλάδου και δεν καλεί για τη λήψη δραστικών μέτρων όπως η επιβολή περιορισμών στις τοποθετήσεις, στα πρότυπα των ΗΠΑ, όπως ζητούν χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία. Βάσει του ανακοινωθέντος, η μεταβλητότητα στις τιμές της ενέργειας, των μετάλλων και των τροφίμων έχει ενταθεί και λόγω ποικίλων δομικών προβλημάτων στις αλυσίδες προσφοράς και διανομής. Ωστόσο, η ακεραιότητα και η διαφάνεια των προθεσμιακών αγορών πρώτων υλών θα πρέπει να βελτιωθεί στο πλαίσιο μιας «μελετημένης ευρωπαϊκής απάντησης» -όχι βάσει υποχρεωτικών περιορισμών αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς- ώστε να αντιμετωπισθεί η διπλή πρόκληση της υπερβολικής μεταβλητότητας των τιμών και του κινδύνου προβλημάτων στην προσφορά. Το σχέδιο ανακοινωθέντος έχει εγκριθεί από εκπροσώπους των κρατών-μελών.