ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Κίνας

Εμπορικό έλλειμμα ύψους 7,3 δισ. δολαρίων εμφάνισε τον Φεβρουάριο η Κίνα, το υψηλότερο των τελευταίων επτά ετών, χάρη στην κατά 19,4% αύξηση των εισαγωγών, που επισκίασε την κατά 2,4% αύξηση των εξαγωγών. Η εξέλιξη εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του εμπορικού της πλεονάσματος για το σύνολο του 2011, ενδεχομένως στα 150 δισ. δολάρια από τα 183 δισ. δολάρια στα οποία ανήλθε το προηγούμενο έτος. Εχει προηγηθεί το επίπεδο ρεκόρ των 295 δισ. δολαρίων στα οποία είχε εκτιναχθεί το 2008.

Οπως τόνισε ο Μινγκάο Σεν, οικονομολόγος του τραπεζικού ομίλου Citigroup, « η αύξηση των εξαγωγών «επιβραδύνεται ελαφρώς, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά όχι πάρα πολύ». Ο ίδιος αποδίδει, έτσι, το εμπορικό έλλειμμα του Φεβρουαρίου στον σχετικά υψηλό ρυθμό αύξησης των εισαγωγών. Κινέζοι αξιωματούχοι προβλέπουν μάλιστα πως οι εισαγωγές θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο στη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους καθώς στους νέους στόχους της κυβέρνησης για την επόμενη πενταετία έχουν τεθεί η τόνωση της εγχώριας ζήτησης και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των Κινέζων μέσω αυξήσεων των χαμηλών μισθών σε ποσοστό κατά μέσον όρο 13%.

Αλλοι αναλυτές τονίζουν, πάντως, τον ρόλο που διαδραμάτισε η μείωση της ζήτησης για κινεζικά προϊόντα, καθώς είχε αποτέλεσμα να μειωθούν τα πλεονάσματά της από το διμερές εμπόριο με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το πλεόνασμα της Κίνας από το εμπόριο με τις ΗΠΑ υποχώρησε στα 8 δισ. δολάρια καταγράφοντας μείωση 23,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, ενώ εκείνο με την Ευρωπαϊκή Ενωση στα 7,6 δισ. δολάρια καταγράφοντας μείωση 30%.

Παράλληλα, ο Λιου Λι Γκανγκ, οικονομολόγος του χρηματοπιστωτικού ομίλου Australia & New Zealand Banking Group στο Χονγκ Κονγκ, εκτιμά πως «τα τελευταία στοιχεία θα δώσουν στον Κινέζο πρωθυπουργό, Γουέν Τζιαμπάο, επιχειρήματα για να υπερασπιστεί την πολιτική του Πεκίνου στο θέμα του γουάν» στη συνέντευξη Τύπου με την οποία θα κλείσει την ετήσια σύνοδο του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το εμπορικό έλλειμμα του Φεβρουαρίου θα διευκολύνει, άλλωστε, την κεντρική τράπεζα της χώρας να αποτρέψει τη συσσώρευση κεφαλαίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αναχαιτίσει έτσι τον πληθωρισμό, που ήδη έχει υπερβεί τον στόχο του 4% που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2011. Σε σχετικό σχόλιό της, μάλιστα, η τράπεζα Bank of America-Merrill Lynch αναφέρει ως πιθανό αποτέλεσμα τη χαλάρωση των πιέσεων που ασκεί η κινεζική κυβέρνηση στις τράπεζες για να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Η εν λόγω τράπεζα εκτιμά επίσης ότι για κάθε δολάριο που αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, θα μειώνεται το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας κατά 1,9 δισ. δολάρια.