ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Χόλιγουντ προσπαθεί να «κρύψει» τη σχέση του με την οικογένεια Καντάφι

Το κλίμα είναι πλέον ψυχρό για τη Natural Selection, την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών του Σααντί, γιου του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. Το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας, ένα ηχογραφημένο μήνυμα ήταν η μόνη απάντηση στον τηλεφωνητή των γραφείων της εταιρείας στο Λος Αντζελες. Απ’ έξω, ένα φορτηγάκι με σκασμένα λάστιχα εμποδίζει την είσοδο στον χώρο στάθμευσης που προοριζόταν γι’ αυτήν από τις 2 Φεβρουαρίου. Ο Μάθιου Μπέκερμαν, ο παραγωγός της εταιρείας που προκάλεσε αίσθηση πέρυσι στο εβδομαδιαίο περιοδικό Variety, όταν εξασφάλισε χρηματοδότηση 100 εκατ. δολαρίων από τον υιό Καντάφι και άλλους, αίφνης είδε το όνομά του να εξαφανίζεται από τους τίτλους ντοκιμαντέρ που προβάλλεται από σήμερα σε φεστιβάλ στο Τέξας.

Παρότι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες όπως οι Νέλι Φουρτάδο, Μαράια Κάρεϊ και Μπιγιονσέ ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν χρήματα που εισέπραξαν για τη συμμετοχή τους σε οικογενειακά πάρτι της οικογένειας Καντάφι, το Χόλιγουντ έκανε ό, τι κάνει πάντα όταν υπάρχει πρόβλημα: κρύφτηκε. Ωστόσο, κύκλοι γνωρίζοντες τον κατάλογο ταινιών του κ. Μπέκερμαν περιγράφουν τον αγώνα αποστασιοποίησης παικτών και εταιρειών του Χόλιγουντ από σχέδια στα οποία μπορεί να συμμετέχει η οικογένεια. Η William Morris Endeavor Entertainment, π. χ., που φέρεται ως διανομέας της ταινίας «The Ice Man», είναι πλέον μάλλον απίθανο να εμπλακεί.

Καθώς ο κ. Μπέκερμαν δεν απαντά στα τηλεφωνήματα, το μέλλον της εταιρείας παραμένει ασαφές, όπως άλλωστε και η έκταση της εμπλοκής του κ. Καντάφι στις διάφορες ταινίες της. Δύο άτομα που συνομίλησαν από κοντά με τον κ. Μπέκερμαν υποστήριξαν ότι συναντήθηκαν με τον κ. Καντάφι σε φεστιβάλ κινηματογράφου εκτός των ΗΠΑ, αλλά ποτέ στο Λος Αντζελες. Αμφότεροι χαρακτήρισαν τον άνθρωπο αυτό ζωντανό, εξυπηρετικό και αφοσιωμένο στην ιδέα δημιουργίας σχέσεων ανάμεσα στη Λιβύη και τις ΗΠΑ. Κανείς δεν εξέφρασε ενδοιασμούς σε σχέση με παλιές κατηγορίες ότι η Λιβύη υποθάλπει τρομοκράτες και κακοποιεί τον λαό της. Οι Καντάφι δεν είναι οι μόνοι ισχυροί της αφρικανικής ηπείρου που φλερτάρουν με τον κόσμο του κινηματογράφου. Το 1990, ο Ιταλός χρηματιστής Τζανκάρλο Παρέτι προσπάθησε να συνάψει σχέσεις με την κυβέρνηση της Λιβερίας ως επενδυτής σε εταιρεία που χρησιμοποιούσε για να εξαγοράσει την MGM/UA Communications. Ομως, οι σχέσεις αυτές έλαβαν τέλος όταν ο σύμμαχος του κ. Παρέτι, πρόεδρος της Λιβερίας, Σάμουελ Ντο, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από τους αντιπάλους του.

Το 2009, η Natural Selection γύρισε το «Πείραμα», ψυχολογικό δράμα με πρωταγωνιστές τους Φόρεστ Γουίτακερ και Αντριεν Μπρόντι, το οποίο διένειμε σε βίντεο μέσω της Sony Pictures. Στις αρχές του περασμένου έτους γύρισε το «Isolation» (Απομόνωση) και έκτοτε πωλεί τα δικαιώματα διανομής της ταινίας μέσω ομάδας εταίρων που κατά τα φαινόμενα αλλάζει διαρκώς σύνθεση. Στην πιο εντυπωσιακή κίνησή της, η εταιρεία αγόρασε τα δικαιώματα για το βιβλίο του Φίλιπ Κάρλο με τίτλο «The Ice Man: Confessions of a Mafia Contract Killer», με ήρωα τον Αμερικανό μαφιόζο Ρίτσαρντ Κουκλίνσκι. Τα γυρίσματα έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει. Ομως, σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην υπόθεση, το σενάριο ακόμα γράφεται. Την ίδια ώρα, πολύ πιο μακριά, στη Λιβύη, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του κ. Μπέκερμαν έχει άλλα προβλήματα…