ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Renault: αναδίπλωση για το σκάνδαλο κατασκοπείας

H γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αποκαταστήσει ηθικά τρία υψηλόβαθμα στελέχη της, τα οποία απολύθηκαν λόγω καταγγελιών για βιομηχανική κατασκοπεία σχετικά με το πρόγραμμα κατασκευής ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η οποία επικαλείται ανθρώπους γνώστες της υπόθεσης, μία πιθανότητα θα ήταν το διοικητικό συμβούλιο να ζητήσει την παραίτηση του Πατρίκ Πελατά. Ο κ. Πελατά εκτελεί χρέη γενικού διευθυντή της αυτοκινητοβιομηχανίας και η απομάκρυνσή του θα επεδιώκετο, καθώς οι έρευνες για την κατασκοπεία που οδήγησαν στην απόλυσή τους έγιναν υπό την ευθύνη του. Πάντως, δεν μπορεί κανείς να διασφαλίσει ότι θα την δεχόταν ο επικεφαλής της Renault Κάρλος Γκοσν.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο δικηγόρος της εταιρείας, Ζαν Ραϊνχάρτ, η ίδια δεν πρόκειται να κινηθεί δικαστικά εναντίον των απολυθέντων, προτού υπάρξουν αποτελέσματα από τις έρευνες των εισαγγελέων. Οι έρευνες αυτές ασχολούνται με το να διαπιστώσουν εάν οι τρεις απολυθέντες διατηρούσαν μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε Ελβετία και Λιχτενστάιν, στους οποίους κατέθεταν χρήματα από δωροληψίες.

Επισήμως, όπως αναφέρει η WSJ, δεν έχουν δοθεί στοιχεία ακόμα, αλλά άνθρωποι γνώστες της υπόθεσης επισημαίνουν ότι δεν έχει εντοπιστεί κανείς ύποπτος λογαριασμός. Σύμφωνα με τον Ζαν Ραϊνχάρτ, αρκετοί επικρίνουν τη διοίκηση της Renault ότι βιάστηκε να εκδιώξει τα στελέχη της. Οι καταγγελίες περί κατασκοπείας αφορούσαν το πρόγραμμα της Renault για ηλεκτροκίνητα οχήματα, ενώ είχε γίνει λόγος και για πιθανή ανάμειξη Κινέζων. Ωστόσο, σε πρόσφατη συνέντευξή του στους New York Times, ο Πατρίκ Πελατά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η υπόθεση να είναι κατασκευασμένη, με πιθανό στόχο να πληγεί η διοίκησή της και να προκληθεί αποσταθεροποίηση. Επιπλέον, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί να διαλευκάνει τι ακριβώς συνέβη με τα 250.000 ευρώ, τα οποία κατέβαλε το τμήμα ασφαλείας της σε ιδιώτη ερευνητή στην Αλγερία με αντάλλαγμα πληροφορίες σχετικά με τους φερόμενους ως μυστικούς λογαριασμούς των πρώην στελεχών της αυτοκινητοβιομηχανίας.